De ce este importantă stabilirea unui buget pentru amenajarea interioară?

Stabilirea unui buget de la începutul proiectului de amenajare este o etapă esențială, ce va fi de ajutor atât pentru beneficiari cât și pentru arhitecții de interior. Pentru cei care doresc să își amenajeze spațiul, setarea unui buget le creează așteptări realiste și clare legate de costurile de amenajare și de ceea ce vor putea obține în gama de prețuri aleasă. Pe de cealaltă parte, pe noi, arhitecții de interior, ne ajută să recomandăm cele mai bune soluții din categoria respectivă de prețuri și să împărțim corect acest buget pentru a nu există grija unor cheltuieli neașteptate.

În continuare, pentru a putea lua în calcul cât mai multe situații posibile, am ales să împărțim bugetele în funcție de categoriile de preț, dar și în funcție de starea în care se află apartamentul înainte de amenajare.

Care sunt categoriile de pret pentru o amenajare interioară?

Costurile unei amenajări interioare variază semnificativ în funcție de finisajele, mobilierul și decorațiunile alese. Pentru a fi mai ușor, am împărțit tipurile de amenajări în 3 categorii: low-cost, mid-level și high-end.

Amenajarea low-cost:

O amenajare care se încadrează în categoria low-cost presupune un buget economic/redus și o investiție minimă. Include finisaje precum parchet laminat pentru pardoseală și vopsea lavabilă pentru pereți. Mobilierul pe comandă va fi realizat în mare parte din PAL pentru spațiile ce necesită soluții personalizate, precum bucătăria și depozitarile de tip dressing. Dar un buget economic nu înseamnă o amenajare ieftină, după cum poți vedea în amenajarea acestui apartament de 2 camere unde am respectat un buget redus fără a compromite imaginea finală a amenajării.

Amenajarea mid-level:

O amenajare mid-level presupune un buget mediu de investiție. Include finisaje precum parchet dublu sau triplu stratificat și vopsea lavabilă, tapet sau vopsea decorativă pentru pereți. Mobilierul pe comandă va fi realizat din MDF cu inserții metalice, iar feroneria, sistemele și accesoriile sunt de calitate superioară. Un exemplu perfect este aceasta amenajare a unui apartament de 4 camere.

Amenajarea high-end:

O amenajare high-end presupune un buget mare de investiție. Finisajele folosite sunt de calitate premium, precum parchet din lemn masiv și piatră naturală. Piesele de mobilier pot fi achiziționate de la branduri cunoscute internațional. Pereții pot fi placați ca accent cu piatră naturală, plăci ceramice sau panouri lucioase din sticlă. Mobilierul pe comandă va fi realizat din material premium, precum lemnul masiv sau MDF vopsit lucios, iar feroneria, sistemele și accesoriile vor fi de cea mai bună calitate. Un exemplu foarte bun este amenajarea acestei case cu 3 dormitoare gândită să se muleze pe stilul de viață și gusturile beneficiarilor îndrăgostiți de designul modern.

Costurile de amenajare în funcție de tipul de apartament (starea în care se află apartamentul).

Ne vom referi la costurile de amenajare pentru apartamente din imobile nou construite. În acest caz, în momentul în care îți achiziționezi apartamentul există două situații: acesta poate fi la gri sau la alb.

Un apartament la gri este cel care nu are finisaje interioare și obiectele sanitare. În acest caz, costul amenajării reprezintă suma dintre costul finisajelor și cel pentru mobilare.

Practic buget tău va cuprinde:


Un apartament la alb este cel complet finisat. În acest caz costul amenajarii este reprezentat doar de costul pentru mobilare, respectiv:

Mai jos, îți prezentăm un tabel cu bugete estimative pentru garsoniere și apartamente de 2,3 și 4 camere. Categoria de finisaje este separată de cea de mobilare. Este important de menționat că aceste calcule sunt întotdeauna aproximative, un proiect de amenajare este o lucrare complexă, în cadrul căruia intră în calcul mulți factori ce depind de costuri variabile, deci este important de reținut că va există întotdeauna o marjă ce nu poate fi anticipată.

Tabele de calcul (Sume exprimate în euro, tva inclus):

De asemenea, am detaliat pentru amenajarea unui apartament de 2 camere la alb, pentru toate categoriile de buget, costurile estimative de investiție pentru fiecare încăpere în parte și piese cuprinse în acest preț. Piesele de mobilier și costurile pot varia în funcție de spațiu și de cerințele clienților.

Tabele de calcul pentru apartament de 2 camere (Sume exprimate în euro, tva inclus):

Urmărește-ne

Articole asemanatoare

Comentarii

Lasă un comentariu