Vrem sa ne amenajam apartamentul, dar nu stim ce buget ar trebui sa investim” aceasta este una dintre afirmatiile pe care le auzim cel mai des de la clientii nostri. Prin urmare ne-am gandit ca ar fi de ajutor sa comparam 2 amenajari interioare, una cu buget economic si una cu buget mediu spre ridicat pentru a iti putea face o idee mai buna despre diferenta dintre cele doua, dar si pentru a iti da seama mai bine care sunt categoriile in care vrei sa investesti mai mult si de ce.
In continuare iti vom prezenta doua amenajari realizate pe tipuri similare de apartamente, respectiv apartamente de 3 camere pe care echipa noastra le-a preluat “la alb” (cu finisajele si obiecte sanitare deja montate, firele electrice, prizele si intrerupatoarele deja existente).
Care au fost nevoile și cerințele beneficiarilor?
Apartament 1 - Proiectul “Blue Veil”
- Beneficiari: O familie cu 2 fetite
- Stil amenajare: Scandinav, minimalist, in care sa predomine materialele naturale
- Cerinte: Un aspect important pentru ei a fost sa ne incadram intr-un anumit buget, prin urmare am ales sa punem accent pe anumite incaperi, precum livingul si camera fetelor, iar pentru bucatarie s-a dorit optimizarea la maxim a spatiului.
Apartament 2 - Proiectul “Powder Neutrals”
- Beneficiari: O familie cu o fetita
- Stil amenajare: Contemporan, dar elegant, cu accente aurii, insertii de marmura si suprafete lucioase
- Cerinte: Ne-au comunicat de la inceput ca tin la calitatea materialelor si ca isi doresc anumite elemente deosebite. Pentru ca bugetul ne-a permis nu a mai fost nevoie sa punem accent doar pe anumite incaperi, ci am amenajat intreg spatiul la acelasi nivel de calitate.
In continuare voi explica cum am distribuit bugetele si care sunt diferentele dintre cele 2 amenajari, iar pentru a putea intelege cat mai bine informatia voi imparti analiza pe categorii:
1. Mobilierul și decorațiunile de la furnizori (obiectele pe care le cumperi de-a gata)
Apartament 1 - Proiectul “Blue Veil” - 7 500 euro
Pentru ca beneficiarii si-au dorit un interior cu influente scandinave, am avut o paleta larga de obiecte din care am putut alege, pentru ca majoritatea pieselor de piata se incadreaza in acest stil:
- canapeaua de la Divani&Sofa (3000 euro)
- masa de dining extensibila (1000 euro)
Apartament 2 -Proiectul “Powder Neutrals” - 11 000 euro
- Pentru ca beneficiarii si-au dorit un stil mai elegant si au avut cerinte destul de specifice pentru mai multe piese am avut o paleta mai restransa de piese de mobilier din care sa alegem. Practic orice deviatie de la stilul scandinav va implica bugete mai ridicate.
- Am propus mai multe piese pe comanda, realizate de producatori locali, din categoria de buget medium-high:
- canapeaua la Divanissimi (3000 euro)
- patul la Rovere Mobili (2000 euro)
- am propus si decoratiuni (vaze, paturi, pernute, etc), de aproximativ 1000 euro
2. Corpurile de iluminat
2. Corpurile de iluminat
Apartament 1 - Proiectul “Blue Veil” - 900 euro
- Pentru aceasta categorie abordarea a fost sa propunem corpuri cu design mai simplu si preturi mai scazute. De exemplu:
- Am folosit multe plafoniere simple, cu o singura sursa de iluminat, albe sau negre
- Pe hol si in camera fetelor corpurile de iluminat sunt de la Ikea (300 lei/buc)
- Am ales sa punem accent pe corpul principal de iluminat din living, care are mai multe surse de iluminat (1000 de lei)
Apartament 2 -Proiectul “Powder Neutrals” - 4000 euro
- In acest caz corpurile de iluminat dau tonul amenajarii, ne-am dorit sa aiba un design aparte, de exemplu:
- Am ales corpuri de iluminat din materiale rezistente si care sa inglobeze elemente aurii
- Am ales corpuri cu mai multe surse de iluminat
- Ne-am orientat catre furnizori medium cum ar fi Redo Group sau Novaluce
3. Vopseluri, tapete, decoratiuni pentru pereti
3. Vopseluri, tapete, decoratiuni pentru pereti
Apartament 1 - Proiectul “Blue Veil” - 1700 euro
- Strategia noastra a fost sa propunem doar 2 pereti de accent pentru a nu supraincarca bugetul. Aceasta categorie cuprinde:
- varopseaua lavabila care a fost aplicata in intreg apartamentul
- peretele cu vopsea decorativa in living ( aprox 2000 lei)
- tapetul din camera fetelor (Vladila – aprox 2000 lei)
Apartament 2 -Proiectul “Powder Neutrals” - 7000 euro
- Aceasta este una dintre categoriile la care diferenta dintre cele 2 proiecte este foarte mare. Pentru a putea obtine o amenajare eleganta si sofisticata am folosit:
- tapet de la Glamora si Tecnografica, doua branduri italienesti de tapete premium, concepute de designeri premiati
- am ales sa avem un perete de accent in living (6500 lei), unul in dormitorul matrimonial (7000 lei) si unul in camera fetitei (8000 lei).
4. Mobilier pe comanda
4. Mobilier pe comanda
Apartament 1 - Proiectul “Blue Veil” - 18 000 euro
- Materiale: Pentru a optimiza bugetul am folosit in toate incaperile, mai putin in bucatarie, mobilier din PAL. Am ales sa folosim MDF vopsit doar pentru fronturile bucatariei, unde gradul de uzura este mai ridicat.
- Cateva diferente intre PAL si MDF:
- MDF-ul este un material mai calitativ, mai dens decat PAL-ul, si care poate fi vopsit mat sau lucios si poate fi frezat (aspect rama sau manere ingropate, etc). Rezista mult mai bine in incaperi unde gradul de uzura si umiditatea sunt mai mari (bucatarie, bai)
- PAL-ul este mai putin dens decat MDF-ul, nu poate fi vopsit, este infloliat cu o melamina, deci are texturi si culori limitate. De asemenea, rezistenta in timp la uzura este mai mica, melamina putand sa se umfle sau desprinda in contact cu umezeala.
- Elemente speciale: Singurul element special pentru care am acordat buget in plus a fost placa din spatele TV-ului, care este furniruita pentru a putea freza modelul geometric pe ea.
- Producator mobilier comanda: Am lucrat cu un atelier mic care realizeaza mobilier la comanda, care a oferit un pret competitiv avand in vedere piata. Dar asta a venit si cu cateva minusuri: executia mobilierului a durat mult, aproximativ 4 luni si a fost nevoie sa se faca mai multe retusuri pe parcurs.
Apartament 2 -Proiectul “Powder Neutrals” - 33 000 euro
- Materiale: S-a folosit exclusiv MDF vopsit (pentru fronturile usilor, interiorul este din PAL pentru a optimiza si aici bugetul)
- Elemente speciale:
- in bucatarie, fronturile sunt frezate (usi cu aspect de rama), blatul si contrablatul sunt din marmura
- in living usile sunt vopsite lucios, iar placarea din spatele televizorului este din marmura
- patutul din camere fetei este realizat pe comanda si a fost nevoie sa fie extensibil, sistem ce este mai complicat de integrat.
- Producator mobilier comanda: Am apelat la un producator specializat in bucatarii, care sa aiba si showroom (deci din start preturile acesuia voi fi mai mari decat cele ale unui producator care lucreaza intr-un mic atelier), respetiv Fronte.
De asemenea, pentru restul mobilierului am ales un producator cu o fabrica mai mare, care este de 17 ani pe piata si poate oferi calitate si atentie la detalii, in termenul stabilit initial.
In concluzie, exista un prag de buget economic de la care putem pleca in realizarea amenajarii, dar cu cat decizi sa aloci buget mai mare unei categorii anume cu atat vom avea acces la piese din materiale mai calitative, care vor rezista mai bine in timp si care au si un design special, ajutandu-ne sa obtinem amenajari care arata mai bine, sunt mai functionale si iti imbunatatesc calitatea vietii.