Cât costă să îți amenajezi locuința în 2024? Partea 1 – Doar mobilezi, nu înlocuiești finisajele

A venit momentul să-ți amenajezi locuința, ți-ai făcut o idee despre cum vrei să arate, ai salvat poze pe Pinterest, dar nu știi cât ar costa să transformi în realitate ceea ce îți dorești? Știm cât de greu este să calculezi acest buget, nu știi care sunt prețurile din piață, ce înseamnă un preț corect pentru fiecare categorie sau cum să distingi un produs calitativ. De aceea, din experiența noastră de 7 ani în care am realizat peste 100 de proiecte de design interior, ne-am propus să îți pregătim o serie de articole care să te ajute să îți construiești un buget realist pentru amenajarea locuinței tale. Hai să aflăm împreună cât costă să îți amenajezi locuința în 2024!

Această serie de articole va avea 3 părți, în funcție de stadiul în care se află locuința ta:

  • La alb – asta înseamnă că are finisajele deja montate. Parchetul este montat, pereții sunt vopsiți albi, în băi gresia, faianța și obiectele sanitare (chiuvetă, vas de toaletă, duș/cadă) sunt montate. Poți avea locuința la alb dacă ai achiziționat un apartament în bloc nou (sau o casă nou construită) sau dacă apartamentul/casa tocmai a trecut printr-o renovare.
  • La gri – asta înseamnă că locuința nu este finisată. Te poți afla în această situație dacă îți construiești casă sau dacă ai achiziționat un apartament în bloc nou, dar nu vrei finisajele oferite de dezvoltator. Când locuința ta se află în această situație, va trebui să iei în calcul buget și pentru toate finisajele, obiectele sanitare și manopera aferentă, pe lângă bugetul necesar utilării unui apartament la alb. Ce înseamnă finisaje și sanitare? Gresie și faianță, parchet, obiecte sanitare în băi (vas de toaletă, chiuvetă, cadă/duș). Pe lângă acestea, vei mai lua în calcul schimbări electrice sau pentru instalația sanitară, dacă va fi cazul.
  • De renovat – asta înseamnă că pe lângă bugetul pentru mobilier și finisaje și obiecte sanitare, ce sunt incluse în categoriile de mai sus, vei avea nevoie și de un buget pentru renovarea în sine (manoperă și materiale de construcții). Te poți afla în această situație dacă ai o casă mai veche sau un apartament în bloc vechi.

Partea 1 – Locuința ta este la alb, are toate finisajele montate

Pentru a parcurge și înțelege mai ușor bugetul, îl voi organiza pe categorii și îți voi prezenta în paralel un proiect recent finalizat de noi. Credem că este cel mai ușor de înțeles când vezi un exemplu real, concret. Exemplul va fi un apartament de 3 camere, dintr-un bloc nou. Poți vedea întreaga amenajare aici

Important de reținut! Tot ceea ce îți prezentăm reprezintă calcule recomandate de noi pentru a-ți amenaja apartamentul prin intermediul unui serviciu de design interior. Noi recomandăm clienților noștri produse testate, pe care le evaluăm din mai multe puncte de vedere (funcționalitate, aspect, durabilitate), încercând să găsim pentru clienții noștri cel mai bun raport calitate-preț de pe piață. Nu, nu lucrăm cu cele mai ieftine produse pentru că în design interior, ieftin chiar înseamnă slab calitativ, iar noi nu vrem să ne dezamăgim clienții. Desigur, se poate amenaja o locuință și cu un buget mai mic decât cel prezentat de noi, dacă alegi producători entry-level, dar clienții noștri își doresc de obicei produse calitative, care să reziste în timp. Și vom fi sinceri cu tine, dacă bugetul tău îți permite doar produse entry-level nu credem că ar trebui să apelezi la un serviciu de design interior. Credem că ar fi mai bine să investești bugetul pe care l-ai fi dat pe serviciile noastre direct în amenajarea ta, pentru că va face o diferență. Și, din păcate, expertiza noastră nu te va putea ajuta în a obține o amenajare mai bună dacă suntem limitați la cele mai ieftine produse de pe piață, deci credem că serviciul nostru nu va aduce valoare pentru tine. Și încă ceva important de știut: bugetul proiectului pe care îl vom prezenta considerăm că este un buget minim pentru amenajarea unui apartament de 3 camere prin intermediul serviciilor noastre. Practic, cu cât poți suplimenta acest buget, cu atât putem obține un rezultat mai bun pentru tine.

Dar gata cu introducerea, hai să vedem care sunt categoriile de produse pe care va trebui sa le iei în calcul:

  1. Mobilier de serie, perdele și draperii
  2. Corpuri de iluminat
  3. Decorațiuni și accesorii
  4. Vopsea / vopsea decorativă / tapet
  5. Mobilier pe comandă
  6. Electronice și electrocasnice

1. Mobilier de serie, perdele și draperii

Ce include mai exact această categorie? Toate produsele pe care le cumpărăm de-a gata de la furnizori: canapea, măsuță de cafea, fotoliu, covoare, scaune, pat, noptiere, etajere, și așa mai departe. De cele mai multe ori, propunem în proiectele noastre producători de nivel mediu din Spania, Danemarca, Olanda, Polonia sau Bulgaria. Nu sunt produse de design, cu costuri de mii de euro, dar nici nu sunt produsele de la Jysk sau Ikea.

Și tot aici adăugăm și perdelele și draperiile, pe care le realizăm întotdeauna pe comandă. De ce? Pentru că ne dorim să se potrivească perfect pe spațiul nostru, atât ca lungime, cât și ca înălțime. Dar mai ales, ne dorim șine calitative, metalice, nu șine de plastic, pe care se înțepenesc călăreții.

Mobilierul de serie, perdelele și draperiile au ajuns la 7560 € pentru apartamentul de care povestim.

Și aici un tabel cu costuri minime estimate de noi, pentru mobilierul de serie, perdele și draperii în funcție de câte camere are apartamentul tău:

Tip apartament Buget minim recomandat
Garsoniera / Apartament 2 camere
5000 €
Apartament 3 camere
7600 €
Apartament 4 camere
10 000 €

Ce obții dacă investești un buget mai mare în această categorie?

Poți avea acces la produse mai calitative, unde să predomine materialele naturale, nu imitațiile, dar și produse ce au un design special, realizate de designeri renumiți. Aceste produse pot crește valoarea proprietății tale pentru că se devalorizează mult mai greu.

Suplimentar: Dar pe lângă acest buget, în cazul acestui proiect am realizat și amenajarea terasei, ce are 20 de metri patrați. Am vrut să îți menționez separat acest cost pentru că nu toate apartamentele au terase așa de generoase și nu toți beneficiarii își doresc amenajarea acestora. Amenajările teraselor au costuri destul de ridicate, pentru că toate obiectele trebuie să reziste la intemperii, schimbări de temperatură și uzură mai mare la exterior. În acest caz terasa ne-a costat aproximativ 2800 €, cost adăugat celor 7600 € prezentați anterior.

2. Corpuri de iluminat

Aceasta este una dintre categoriile ce poate varia foarte mult în funcție de produsele alese. Cu cât alegi să investești mai mult, cu atât vom avea acces la corpuri de iluminat cu un design mai interesant, ce pot face proiectul cu adevărat special, dar sunt si mai calitative și au o durata de viață mai mare. De asemenea, vor avea tehnologii mai noi, ce consuma mai puțin curent.

În cazul acestui proiect, am ales câteva corpuri de iluminat mai interesante, de accent, pentru care am alocat un buget puțin mai mare, iar în rest avem corpuri utilitare, cu un design simplu: spoturi, plafoniere sau șine.

Această categorie a ajuns la 1750 € pentru apartamentul de care povestim.

Și aici un tabel cu costuri minime estimate de noi, pentru această categorie, în funcție de câte camere are apartamentul tău:

Tip apartament Buget minim recomandat
Garsoniera / Apartament 2 camere
1500 €
Apartament 3 camere
2000 €
Apartament 4 camere
3000 €

Ce obții dacă investești un buget mai mare în această categorie?

După cum spuneam, cu cât alegi să investești mai mult cu atât vom avea acces la corpuri de iluminat cu un design mai interesant, ce pot face proiectul cu adevarat special, dar vor cosuma și mai puțin.

3. Decorațiuni și accesorii

Aici includem acele mici obiecte care transformă un spațiu în acasă: tablouri și rame, vaze, mici sculpturi, lumânări, pături și așa mai departe. Știm, acestea sunt ultimele obiecte pe care le achiziționezi pentru proiectul tău și de cele mai multe ori nu rămâne buget și pentru ele, dar noi recomandăm să le aloci și lor un buget de la început, ele sunt cheia pentru a obține o atmoseră cozy și pentru a da viață apartamentului tău.

În acest proiect am alocat 640 € pentru decorațiuni. Aici nu putem vorbi de buget în funcție de câte încăperi are apartamentul tău, aș considera 600-700 € ca buget de pornire indiferent de numărul de încăperi.

Ce obții dacă investești un buget mai mare în această categorie?

Poți avea acces la tablouri pictate de artiști, nu doar la printuri înrămate sau la obiecte decorative realizate manual, de artizani nu doar obiecte de serie. Obiectele de artă autentice și decorațiunile realizate manual pot adăuga un plus de rafinament și personalitate locuinței tale. O astfel de investiție nu doar că îmbunătățește estetic spațiul, dar adaugă valoare emoțională și financiară pe termen lung.

4. Vopsea/ vopsea decorativă/ tapet

Chiar dacă locuința ta este gata finisată și are deja pereții albi, pentru a putea obține o amenajare reușită mereu alegem să vopsim pereții cu vopsea lavabilă colorată sau să punem accent pe câte un perete cu tapet sau vopsea decorativă. În cazul acestui proiect am ales să avem 2 pereți de accent cu vopsea decorativă cu aspect de beton și am mai folosit vopsea lavabilă gri și turcoaz. Prețul pentru material și manoperă pentru acest proiect a fost de 2340 €. La fel, nici aici nu este atât de relevant costul în funcție de câte încăperi are locuința ta, consideră 2400 € ca buget de pornire, indiferent de numărul de încăperi.

Ce obții dacă investești un buget mai mare în această categorie?

Poți avea tapet premium creat de designeri italieni renumiți, care cu siguranță va deveni punctul de atracție al încăperii respective, poți vedea astfel de modele aici și aici. De asemenea, poți avea vopsea lavabilă mai calitativă, care se poate curăța complet de pete și are o putere de acoperire mai mare, fiind și mai rezistentă la uzură, deci o investiție bună pe termen lung. 

5. Mobilier pe comanda

Aceasta este categoria unde se duce cea mai mare parte a bugetului într-o amenajare interioară. Pentru a reuși să eficientizăm și personalizăm spațiul întocmai pe nevoile beneficiarilor noștri, ne folosim de mobilier la comandă. 

În acest caz, am realizat la comandă următoarele piese: mobilierul de hol, bucătăria, mobilierul de TV, dulapul de haine din camera copilului, dulapul de haine din dormitorul matrimonial și mobilierul de lavoar din cele 2 băi.

Ca reguli generale, pentru mobilierul pe comandă, noi alegem o combinație între MDF și PAL. Poți vedea aici care este diferența dintre cele două. Mobilierul din bucătărie și băi are mereu ușile din MDF pentru a rezista mai bine în timp, restul pot fi integral din PAL, dar categoric MDF-ul este un material mai calitativ, pe care îl recomandăm. În acest proiect am alocat 25 200 € pentru mobilierul pe comandă.

Și aici un tabel cu costuri minime estimate de noi, pentru această categorie, în funcție de câte camere are apartamentul tău:

Tip apartament Buget minim recomandat
Garsoniera / Apartament 2 camere
20 000 €
Apartament 3 camere
25 000 €
Apartament 4 camere
35 000 €

Ce obții dacă investești un buget mai mare în această categorie?

În cazul acestei categorii un buget mai mare îți aduce reale beneficii. În bugetele prezentate de noi, mobilierul va fi realizat de un producător local de nivel mediu. Asta înseamnă că mobilierul va fi executat bine, dar departe de perfecțiune. Nu va fi totul aliniat la dungă și îmbinat la milimetru. Dacă îți dorești nivelul acesta de calitate, bugetul pe care trebuie să îl investești va crește considerabil. Poți obține acest nivel de calitate cu câțiva producători locali de top, dar cea mai bună calitate o are mobilierul pe comandă de la producători italieni.

De asemenea, dacă investești mai mult în această categorie ai acces și la materiale mai calitative. Poți realiza întregul mobilier din MDF vopsit, iar acolo unde vrei aspect de lemn poți avea chiar furnir natural, nu PAL cu aspect de lemn. Și poți avea un blat mai calitativ în bucătărie. În loc de blatul din PAL, ce are o durată de viață scurtă și nu poate fi reparat dacă se deteriorează, poți avea blat din quartz, granit sau HPL. Vezi aici care sunt avantajele.

6. Electronice si electrocasnice

Dar nu uita, pe lângă bugetul  amenajării interioare vei mai avea nevoie de un extra buget pentru electrocasnice, saltele etc. Ce obiecte să iei în calcul? Televizoare, cuptor electric, plită, hotă, frigider, chiuvetă + baterie de bucătărie, mașină de spalat rufe, aere conditionate, saltele etc, dar nu uita și de costurile pentru instalarea si recordarea acestora. Bugetul aici poate varia foarte mult în funcție de modelele pe care le alegi, dar asteaptă-te să porneasca de la 6000 €. Poți lua acest buget în considerare pentru orice tip de locuință, în mare parte tipurile de electrocasnice sunt aceleași.

Ce obții dacă investești un buget mai mare în această categorie?

Electrocasnice mai calitative, cu diverse funcții speciale, cu o durată de viață mai mare, cu un consum mai mic și eventual o garanție extinsă pe 10 ani.

Cât costă în total?

În total, pentru a realiza acest proiect a fost nevoie ca beneficiarii noștri să investească aproximativ 46 300 €, un buget pe care îl considerăm minim pentru a beneficia de avantajele pe care ți le aduce un serviciu de design interior. Deși nu încurajăm calculul la metru pătrat pentru că te poate induce în eroare, pentru a-ți putea face o idee orientativă, investiția în amenajare ar fi bine să pornească de la 600 € / metru pătrat, atunci când ai de amenajat un apartament gata finisat.

Îți lăsăm mai jos un tabel cu investiția totală minimă recomandată de noi pentru fiecare tip de apartament, în funcție de câte camere are:

Tip apartament Buget minim recomandat
Garsoniera / Apartament 2 camere
30 - 35 000 €
Apartament 3 camere
45 - 50 000 €
Apartament 4 camere
55 - 60 000 €

Iar aici poți vedea investiția minimă aproximativă organizată pe încăperi, astfel încât să-ți poți calcula bugetul și dacă ai casă, nu apartament. Am inclus în această investiție toate categoriile de produse prezentate.

Încăpere Buget minim recomandat
Living
12 000 €
Bucătărie
12 000 €
Dormitor
10 000 €
Birou / camera copilului/ dressing etc
5 000 €
Baie
1 000 €
Hol intrare
3 000 €
Terasă / balcon
2 000 €

Gata, asta a fost, speram că ți-au fost de folos calculele noastre pentru a afla cât te costă să îți amenajezi locuința în 2024, iar dacă ai întrebări sau nelămuriri așteptăm un semn de la tine pe hello@next-interior.ro. Revenim și cu articole pentru situațiile în care ai locuința la gri, nefinisată sau vrei să o renovezi complet, stay tuned!

Vezi și alte subiecte