De ce să apelezi la un designer de interior?

Fie că este vorba despre casa sau afacerea ta, un proiect de amenajare reprezintă un proces complex, care implică o investiție mare de resurse, presupune evaluarea spațiului, coordonarea cu echipele de execuție, găsirea diferiților furnizori de servicii, cumpărarea pieselor de mobilier, alegerea unei palete cromatice și nu numai. Toate acestea în încercarea de a obține un spațiu unitar, coerent și funcțional, în bugetul pe care ți-l propui.

Soluția cea mai bună și ușoară pentru tine este să apelezi la un specialist, care are experiența și creativitatea necesara pentru a-ți transforma spațiul în cea mai bună versiune posibilă a sa. Iar prin “cea mai bună” nu ne referim doar la aspect, un proiect bun trebuie să îmbine cele două elemente esențiale ale proiectării: esteticul și funcționalul. Un designer de interior are cunoștințe multidisciplinare și va lua în calcul fiecare aspect al proiectului, găsind soluțiile optime pentru spațiul tău. Rezultatul va fi o amenajare unică, care sa răspundă întocmai nevoilor tale.

Prin urmare, cu ce te ajută un designer de interior?

1. Din punct de vedere estetic

Oricine își dorește ca locuința lui să aibă un design frumos și armonios, dar la fel de important este ca aceasta sa îți reflecte personalitatea și să te reprezinte. De aceea înainte de a începe proiectul, designerul de interior va încerca să afle cât mai multe informații despre tine, despre preferințele tale, stilul de viață, hobby-uri, ce îți place și ce nu și astfel își va da seama cum va putea sa transpună personalitatea și preferințele tale în amenajare, chiar dacă poate tu nu știi ce stil de amenajare te reprezintă. Mai departe, va transpune toate aceste informații prin alegerea pieselor de mobilier, a finisajelor, a paletei cromatice pentru a crea un spațiu în care sa te regăsești și să te simți “acasă”.

2. Din punct de vedere funcțional

Un designer de interior are experiența și cunoștințele necesare pentru a găsi cele mai potrivite soluții pentru spațiul tău. De cele mai multe ori clienții ne-au rugat să îi ajutăm să obțină un spațiu aerisit, dar în același timp sa aibă cât mai mult spațiu de depozitare, ceea ce nu este ușor de obținut fără cunoștințe de ergonomie și organizare a spațiului. Practic un designer cunoaște dimensiunile standard ale pieselor de mobilier și poate mobila planul casei tale astfel încât fiecare colțișor sa fie utilizat la maxim.

Dacă apartamentul/casa ta încă se poate recompartimenta, se pot muta pereți, instalații etc. atunci un designer de interior îți poate propune o soluție de amenajare care să reorganizeze total spațiul. Astfel, poți transforma două camere cu funcțiuni separate, living si bucatarie într-un open space generos, poți scăpa de acel hol îngust și lung, poți câștiga mai mult spațiu de depozitare etc.

Dacă locuința ta nu se poate recompartimenta, un designer te poate ajuta propunând mobilier custom made, care uneori îndeplinește mai multe funcțiuni. De exemplu, mese și scaune rabatabile care se “ascund în bibliotecă”, canapea care se transforma în pat/birou de lucru, sau depozitări cu compartimentari multifuncționale unde să poți ascunde tot ce ai nevoie.

3. Optimizarea bugetului

Una dintre cele mai importante întrebări pe care ți le va pune un designer la prima discuție este legată de bugetul pe care ți-ai propus să îl investești în viitoarea amenajare. Astfel, în funcție de categoria în care se încadrează bugetul tău (low cost, medium sau high end, vezi aici mai multe detalii) va ști de la ce furnizori sa îți propună piesele din amenajare și cum să împartă acest buget corect între finisaje, mobilier și decorațiuni.

Planificând întreaga amenajare de la început vei putea evita situațiile în care, de exemplu, ai terminat partea de șantier și descoperi că ți-a rămas un buget prea mic pentru mobilier și va trebui să faci rabat la calitatea acestuia. Sau se poate sa ajungi în situația neplăcută în care una sau mai multe piese de mobilier pe care le-ai cumparat nu se potrivesc ca dimensiuni în spațiu sau nu se potrivesc între ele și trebuie sa le returnezi, ceea ce înseamnă timp și bani pierduți. Înainte de a începe sa cumperi piesele de mobilier, un designer de interior iti prezinta randarile spatiului tau, acele imagini fotorealiste 3D care te ajuta să vizualizezi viitoarea locuință, astfel ai garanția că toate piesele se potrivesc între ele și au dimensiunile corespunzătoare spațiului tău. În același timp, designerul îți va preda o listă de cumparaturi în care vor fi incluse toate finisajele, piesele de mobilier și decorațiunile propuse în amenajare, astfel încât vei ști încă din faza de proiectare cum va fi distribuit bugetul tău.

Prin urmare, un designer de interior iti planifică și coordonează întreg proiectul, reducând astfel șansele să apară erori care sa îți dea peste cap bugetul.

4. Economisirea timpului

Deși poate nu îți dai seama de la început, un proiect de amenajare interioară presupune o investiție mare de timp din partea ta. Trebuie sa te documentezi în legătură cu stilurile de amenajare și să îți dai seama care e cel mai potrivit pentru tine, să te gândești cum să mobilezi spațiul, să te documentezi în legătură cu diferiți furnizori și să alegi toate piesele de mobilier, să te gândești cum ai vrea sa arate mobilierul pe comanda și asta doar la etapa de proiectare.

Când începi propriu-zis sa realizezi proiectul, în primul rând va trebui să cauți echipe de execuție pe care apoi să le coordonezi, supraveghezi pe șantier și pentru care să achiziționezi toate materialele necesare. Toate acestea după o planificare făcută în prealabil pentru că de multe ori finisajele nu se găsesc pe stoc și trebuie sa aștepți 3-4 săptămâni pentru livrarea lor, timp în care nu poți ține echipa pe șantier fără materiale de lucru. Apoi urmează etapa achiziționării pieselor de mobilier, care de obicei vor fi alese de la furnizori diferiti si va trebui să te deplasezi la fiecare în parte sau să le comanzi online și să aștepți curierii la locație, ceea ce îți va consuma timp prețios. În continuare, va trebui sa comanzi mobilierul custom made, să cauți un furnizor de încredere pentru acesta, sa ceri oferte de preț, să alegi din zeci de materiale și accesorii, după ce evident te-ai documentat despre calitatea acestora.

Toate aceste etape se pot întinde pe parcursul a 6-12 luni în funcție de stadiul locuinței și complexitatea proiectului, deci pe perioada respectivă proiectul de amenajare poate deveni un al 2-lea job pentru tine. Dacă timpul nu îți permite asta, un designer interior se poate ocupa de toate aceste aspecte și etape ale amenajarii, iar tu poți investi acest timp câștigat în altă activitate. Pe lângă coordonarea proiectului în sine, designerul deja are o multitudine de cunoștințe acumulate legate de furnizorii de pe piață, de materialele existente, a avut ocazia sa le testeze, deci totul se va derula mult mai rapid decat dacă te vei documenta tu de la 0.

Prin urmare, un proiect de design interior te poate scăpa de stres, timp pierdut și te poate ajuta sa ții sub control bugetul stabilit, propunand în același timp cele mai bune soluții de amenajare pentru spațiul tău, atât din punct de vedere estetic cât și funcțional.

Vezi și alte subiecte

Open chat
Hello!
Hello! Eu sunt Daniela, hai să povestim despre noua ta amenajare!