Care sunt costurile unei amenajări interioare?

Stabilirea unui buget de la începutul proiectului de amenajare este o etapă esențială, ce va fi de ajutor atât pentru beneficiari cât și pentru arhitecții de interior. Pentru cei care doresc să își amenajeze spațiul, setarea unui buget le creează așteptări realiste și clare legate de costurile de amenajare și de ceea ce vor putea obține în gama de prețuri aleasă. Pe de cealaltă parte, pe noi, arhitecții de interior, ne ajută să recomandăm cele mai bune soluții din categoria respectivă de prețuri și să împărțim corect acest buget pentru a nu există grija unor cheltuieli neașteptate.

În continuare, pentru a putea lua în calcul cât mai multe situații posibile, am ales să împărțim bugetele în funcție de categoriile de preț, dar și în funcție de starea în care se află apartamentul înainte de amenajare.

Care sunt categoriile de preț pentru o amenajare interioară?

Costurile unei amenajări interioare variază semnificativ în funcție de finisajele, mobilierul și decorațiunile alese. Pentru a fi mai ușor, am împărțit tipurile de amenajări în 2 categorii: buget start și buget recomandat.

Buget start:

Bugetul start este bugetul minim necesar pentru a obține o amenajare reușită prin intermediul serviciilor noastre. În ceea ce privește mobilierul vom propune o combinație de mobilier de serie cu mobilier pe comandă. Vom folosi piese de mobilier low-cost și doar pentru câteva piese importante putem propune piese calitative, cum ar fi canapeaua sau patul. Mobilierul pe comandă va fi realizat în mare parte din PAL, doar în bucătărie și baie vom folosi MDF, un material mai calitativ. Cu toate acestea, bugetul start nu ne permite un grad atât de mare de personalizare a amenajării și ne oferă acces la o paleta redusă de furnizori. Un exemplu este amenajarea acestui apartament de 3 camere:

 

Buget recomandat:

Bugetul recomandat ne oferă accesul la produse de calitate și un grad înalt de personalizare a amenajarii, pentru a corespune întocmai cerințelor și nevoilor tale. Majoritatea pieselor vor fi realizate la comandă, iar cele de serie vor fi alese de la furnizori premium. Mobilierul pe comandă va fi realizat din MDF vopsit sau furniruit, iar feroneria, sistemele și accesoriile vor fi de cea mai bună calitate. Amenajarea obținută va fi mai calitativă și mai durabilă, având acces la materiale naturale, ce rezistă foarte bine în timp. Poți vedea o astfel de amenajare mai jos:

design interior pentru un open space generos amenajat in nuante neutre cu lemn si verde

Costurile de amenajare în funcție de starea în care se află apartamentul

Ne vom referi la costurile de amenajare pentru apartamente din imobile nou construite. În acest caz, în momentul în care îți achiziționezi apartamentul există două situații: acesta poate fi la gri sau la alb.

Un apartament la gri este cel care nu are finisaje interioare și obiectele sanitare. În acest caz, costul amenajării reprezintă suma dintre costul finisajelor și cel pentru mobilare.

Practic buget tău va cuprinde:

  • Finisaje: parchet, gresie, faianță, vopsea lavabilă, uși interioare
  • Obiectele sanitare
  • Manoperă pentru instalații sanitare și montarea finisajelor
  • Mobilă și corpuri de iluminat ce vor fi achizitionate de la furnizori
  • Mobilier pe comanda
  • Montaj mobilă și corpuri de iluminat
  • Decorațiuni și accesorii (perdele, draperii, tablouri etc.)

Un apartament la alb este cel complet finisat. În acest caz costul amenajarii este reprezentat doar de costul pentru mobilare, respectiv:
  • Mobilă și corpuri de iluminat ce vor fi achizitionate de la furnizori
  • Montaj mobilă și corpuri de iluminat
  • Decorațiuni și accesorii (perdele, draperii, tablouri, etc.)

Mai jos, îți prezentăm un tabel cu bugete estimative pentru garsoniere și apartamente de 2,3 și 4 camere. Categoria de finisaje este separată de cea de mobilare. Este important de menționat că aceste calcule sunt întotdeauna aproximative, un proiect de amenajare este o lucrare complexă, în cadrul căruia intră în calcul mulți factori ce depind de costuri variabile, deci este important de reținut că va exista întotdeauna o marjă ce nu poate fi anticipată.

Tabele de calcul (în EURO, TVA inclus):

TIP APARTAMENT BUGET START BUGET RECOMANDAT
FINISAJE (LA GRI)
MOBILIER (LA ALB)
FINISAJE (LA GRI)
MOBILIER (LA ALB)
AP. 2 CAMERE
15-20K
30-35K
>25K
>40K
AP. 3 CAMERE
20-25K
45-50K
>30K
>60K
AP. 4 CAMERE
25-30K
60-75K
>35K
>80K

De asemenea, am detaliat pentru amenajarea unui apartament de 2 camere la alb, pentru toate categoriile de buget, costurile estimative de investiție pentru fiecare încăpere în parte și piese cuprinse în acest preț. Piesele de mobilier și costurile pot varia în funcție de spațiu și de cerințele clienților. Menționez că pe lângă piesele de mobilier incluse în tabel, în sume se regăsesc și vopseaua lavabilă colorată/decorativă/accente de tapet.

Tabel de calcul pentru mobilier și decorațiuni, pe încăperi (în EURO, TVA inclus):

CAMERĂ PIESE DE MOBILIER BUGET START BUGET RECOMANDAT
LIVING
Canapea, fotoliu, masa de cafea, mobilier TV, depozitare, masa dining, scaune, covor, corpuri de iluminat, perdele și draperii, decorațiuni
13K
20K
DORMITOR
Pat, noptiere, dressing, perdele și draperii, covor, corpuri de iluminat, decorațiuni
7K
10K
BUCĂTĂRIE
Mobilier pe comandă, masă, scaune, corpuri de iluminat
12K
17K
BAIE
Mobilier lavoar, oglindă, paravan duș, depozitare, corpuri de iluminat
2K
4K
HOL INTRARE
Cuier, dulap de haine, loc de ședere, pantofar, oglindă, corpuri de iluminat
3K
7K

Vezi și alte subiecte