Care sunt costurile unei amenajări interioare?

Stabilirea unui buget de la începutul proiectului de amenajare este o etapă esențială, ce va fi de ajutor atât pentru beneficiari cât și pentru arhitecții de interior. Pentru cei care doresc să își amenajeze spațiul, setarea unui buget le creează așteptări realiste și clare legate de costurile de amenajare și de ceea ce vor putea obține în gama de prețuri aleasă. Pe de cealaltă parte, pe noi, arhitecții de interior, ne ajută să recomandăm cele mai bune soluții din categoria respectivă de prețuri și să împărțim corect acest buget pentru a nu există grija unor cheltuieli neașteptate.

În continuare, pentru a putea lua în calcul cât mai multe situații posibile, am ales să împărțim bugetele în funcție de categoriile de preț, dar și în funcție de starea în care se află apartamentul înainte de amenajare.

Care sunt categoriile de pret pentru o amenajare interioară?

Costurile unei amenajări interioare variază semnificativ în funcție de finisajele, mobilierul și decorațiunile alese. Pentru a fi mai ușor, am împărțit tipurile de amenajări în 3 categorii: low-cost, mid-level și high-end.

Buget start:

O amenajare care se încadrează în categoria low-cost presupune un buget economic/redus și o investiție minimă. Include finisaje precum parchet laminat pentru pardoseală și vopsea lavabilă pentru pereți. Mobilierul pe comandă va fi realizat în mare parte din PAL pentru spațiile ce necesită soluții personalizate, precum bucătăria și depozitarile de tip dressing. Dar un buget economic nu înseamnă o amenajare ieftină, după cum poți vedea în amenajarea acestui apartament de 2 camere unde am respectat un buget redus fără a compromite imaginea finală a amenajării.

Buget mediu

O amenajare mid-level presupune un buget mediu de investiție. Include finisaje precum parchet dublu sau triplu stratificat și vopsea lavabilă, tapet sau vopsea decorativă pentru pereți. Mobilierul pe comandă va fi realizat din MDF cu inserții metalice, iar feroneria, sistemele și accesoriile sunt de calitate superioară. Un exemplu perfect este aceasta amenajare a unui apartament de 4 camere.

Amenajarea premium:

O amenajare high-end presupune un buget mare de investiție. Finisajele folosite sunt de calitate premium, precum parchet din lemn masiv și piatră naturală. Piesele de mobilier pot fi achiziționate de la branduri cunoscute internațional. Pereții pot fi placați ca accent cu piatră naturală, plăci ceramice sau panouri lucioase din sticlă. Mobilierul pe comandă va fi realizat din material premium, precum lemnul masiv sau MDF vopsit lucios, iar feroneria, sistemele și accesoriile vor fi de cea mai bună calitate. Un exemplu foarte bun este amenajarea acestei case cu 3 dormitoare gândită să se muleze pe stilul de viață și gusturile beneficiarilor îndrăgostiți de designul modern.

Costurile de amenajare în funcție de starea în care se află apartamentul

Ne vom referi la costurile de amenajare pentru apartamente din imobile nou construite. În acest caz, în momentul în care îți achiziționezi apartamentul există două situații: acesta poate fi la gri sau la alb.

Un apartament la gri este cel care nu are finisaje interioare și obiectele sanitare. În acest caz, costul amenajării reprezintă suma dintre costul finisajelor și cel pentru mobilare.

Practic buget tău va cuprinde:

  • Finisaje: parchet, gresie, faianță, vopsea lavabilă, uși interioare
  • Obiectele sanitare
  • Manoperă pentru instalații sanitare și montarea finisajelor
  • Mobilă și corpuri de iluminat ce vor fi achizitionate de la furnizori
  • Mobilier pe comanda
  • Montaj mobilă și corpuri de iluminat
  • Decorațiuni și accesorii (perdele, draperii, tablouri etc.)

Un apartament la alb este cel complet finisat. În acest caz costul amenajarii este reprezentat doar de costul pentru mobilare, respectiv:
  • Mobilă și corpuri de iluminat ce vor fi achizitionate de la furnizori
  • Montaj mobilă și corpuri de iluminat
  • Decorațiuni și accesorii (perdele, draperii, tablouri, etc.)

Mai jos, îți prezentăm un tabel cu bugete estimative pentru garsoniere și apartamente de 2,3 și 4 camere. Categoria de finisaje este separată de cea de mobilare. Este important de menționat că aceste calcule sunt întotdeauna aproximative, un proiect de amenajare este o lucrare complexă, în cadrul căruia intră în calcul mulți factori ce depind de costuri variabile, deci este important de reținut că va exista întotdeauna o marjă ce nu poate fi anticipată.

Tabele de calcul (în EURO, TVA inclus):

TIP APARTAMENT BUGET START BUGET MEDIU BUGET PREMIUM
FINISAJE (LA GRI)
MOBILIER (LA ALB)
FINISAJE (LA GRI)
MOBILIER (LA ALB)
FINISAJE (LA GRI)
MOBILIER (LA ALB)
AP. 2 CAMERE
8-10K
20-25K
15-20K
30-35K
>25K
>40K
AP. 3 CAMERE
10-15K
25-30K
20-25K
45-50K
>30K
>60K
AP. 4 CAMERE
12-17K
30-35K
25-30K
60-75K
>35K
>80K

De asemenea, am detaliat pentru amenajarea unui apartament de 2 camere la alb, pentru toate categoriile de buget, costurile estimative de investiție pentru fiecare încăpere în parte și piese cuprinse în acest preț. Piesele de mobilier și costurile pot varia în funcție de spațiu și de cerințele clienților. Menționez că pe lângă piesele de mobilier incluse în tabel, în sume se regăsesc și vopseaua lavabilă colorată/decorativă/accente de tapet.

Tabel de calcul pentru mobilier și decorațiuni, pe încăperi (în EURO, TVA inclus):

CAMERĂ PIESE DE MOBILIER BUGET START BUGET MEDIU BUGET PREMIUM
LIVING
Canapea, fotoliu, masa de cafea, mobilier TV, depozitare, masa dining, scaune, covor, corpuri de iluminat, perdele și draperii, decorațiuni
9K
13K
20K
DORMITOR
Pat, noptiere, dressing, perdele și draperii, covor, corpuri de iluminat, decorațiuni
4K
7K
10K
BUCĂTĂRIE
Mobilier pe comandă, masă, scaune, corpuri de iluminat
7K
12K
17K
BAIE
Mobilier lavoar, oglindă, paravan duș, depozitare, corpuri de iluminat
2K
3K
5K
HOL INTRARE
Cuier, dulap de haine, loc de ședere, pantofar, oglindă, corpuri de iluminat
3K
5K
10K

Vezi și alte subiecte

Open chat
1
Hello!
Hello! Sunt Daniela, sper ca iti plac proiectele noastre, spune-mi daca te pot ajuta cu ceva! 😃