Știm că achiziționarea unui apartament nou este o alegere importantă. Sunt multe criterii de care trebuie să ții cont, iar uneori tot acest proces în care vizionezi și compari apartamente poate să pară copleșitor mai ales dacă este prima dată când faci asta.
Prin urmare, dacă intenționezi să cumperi un apartament aflat într-un bloc nou și vrei să faci o alegere documentată, iată câteva sfaturi din experiența noastră, iar dacă după parcurgerea articolului încă ai nelămuriri nu ezita să ne contactezi.
1. Stabilește care sunt nevoile și prioritățile tale
Înainte de a te apuca de căutarea unui apartament gândește-te ce anume este important pentru tine și cum trebuie să fie un apartament pentru a-ți satisface nevoie și activitățile zilnice.
De exemplu:
- Dacă îți place să petreci mult timp cu familia și prietenii, orientează-te către un apartament care are un living mai generos.
- Dacă îți place să gătești orientează-te care un apartament cu o bucătărie mai mare și ai grijă la lungimea blatului de lucru. Îți recomandăm să existe un minim de 120 cm între chiuvetă și plită pentru spațiu de lucru.
- Gândește-te și la ce nevoi nu sunt îndeplinite în locuința ta actuală: poate ai nevoie de o camera separtă pentru birou sau nu ai unde să desfășori un anumit hobby.
2. Stabilește bugetul pe care vrei să-l aloci
Știm că te-ai gândit deja la un buget pentru apartament, dar nu uita că acesta trebuie amenajat și mobilat. Este important să iei și asta în calcul că să îți poți seta corect așteptările și să ai un buget realist. Vezi în ghidul nostru cum îți poți calcula bugetul pentru amenajare.
Pentru apartamentul Chic Pink, investiția a fost de 15.000 euro, în 2019. (Apartamentul era finisat iar baia avea toate sanitarele montate)
3. Ai grijă la suprafața și compartimentarea interioară a apartamentului
Confortul pe care ți-l oferă o locuință depinde atât de suprafața utilă pe care o are apartamentul cât și de felul în care sunt distribuite și împărțite spațiile, în egală măsură.
Livingul de dimensiuni generoase ne-a permis să adaugăm o zonă pentru home office.
În primul rând, verifică dacă apartamentul tău respectă suprafețele minime legale:
- Garsonieră: 37 mp
- Apartament cu 2 camere: 52 mp
- Apartament cu 3 camere: 66 mp
- Apartament cu 4 camere: 87 mp
Dar pentru un grad de confort mai ridicat recomandarea noastră este să te orientezi către apartamente cu următoarele suprafețe:
- Garsonieră: 40 mp
- Apartament cu 2 camere: 60 mp
- Apartament cu 3 camere: 80 mp
- Apartament cu 4 camere: 100 mp
Iar pentru fiecare încăpere în parte, suprafețele minime sunt:
- Living: 18 mp
- Dormitor: 12 mp
- Bucătărie: 8 mp
- Baie: 4.5 mp
Sfat: Ai grijă atunci când ai open-space, suprafața acestuia trebuie să fie de minim 26 mp (suprafața livingului și bucătăriei însumate).
De asemenea, îți recomandăm să mai fii atent la:
- Înălțimea liberă minimă a încăperilor, acesta trebuie să fie de 2.55 m
- Lăţimea minimă a holului, acesta trebuie să fie de 120 cm
- Amplasarea grinzilor. De obicei nu sunt figurate în planuri și am întâlnit situații în care acestea străbat încăperile, devenind un element extrem de inestetic. Te sfătuim să îi ceri un plan dezvoltatorului pe care acestea sunt figurate
Mai departe, trebuie să aveți grijă la planurile mobilate pe care le prezintă unii dezvoltatorii și la dimensiunea pe care o au piesele de mobilier din aceste planuri. De regulă piesele de mobilier ilustrate de ei în planul apartamentului sunt mai mici decât dimensiunile standard în realitate și te induc în eroare. Câteva exemple concrete:
- În bucătărie: În planul dezvoltatorului apare o masă de 4 persoane, când în realitate are loc cu greu loc o masă de 2 persoane.
- În dormitor: În planul dezvoltatorului este figurată o comodă pe peretele de vizavi de pat și pare că rămâne suficient loc că tu să poți circulă în spațiul rămas între pat și acesta comodă. În realitate de abia ai loc să circuli în spațiul rămas între pat și perete fără a mai pune vreo piesă de mobilier acolo.
- În living: În planul dezvoltatorului apare o canapea generoasă de 3 locuri și lângă ea o masă de dining de 4 persoane. În realitate o să poți pune o singură canapea, probabil de 2 locuri, iar masă de dining nu o să aibă loc.
Un exemplu este acest open-space format din living si bucatarie. In stânga avem planul de la dezvoltator unde pare ca încap 2 canapele – de 2 si de 3 locuri si un bar de mic dejun generos cu 3 locuri. În realitate încape o singură canapea de 2 locuri si un taburet, iar barul de mic dejun trebuie făcut mai îngust pentru a permite o circulație facilă în încăpere. De asemenea, la bucătărie, frigiderul nu încăpea in locul unde era prevăzut in planul dezvoltatorului.
Ceea ce am menționat mai sus nu este valabil pentru toți dezvoltatorii, sunt doar exemple pe care le-am întâlnit în unele proiecte. Intenția noastră nu este să creăm o imagine negativă asupra dezvoltatorilor, ci doar îți povestim despre cazuri concrete în care clienții noștri au fost dezamăgiți când le-am arătat defapt cum se poate mobilă spațiul lor și au constatat că nu corespunde nevoilor lor.
Pentru a preveni acest lucru, poți să verifici ce piese se potrivesc cu adevărat în viitorul tău apartment: data viitoare când vizionezi apartamentul, ia o ruletă cu tine și măsoară în fiecare încăpere ce piese de mobilier au loc. Te ajutăm noi cu niște dimensiuni standard:
- Canapea de 2 locuri – Lungime: 200-230 cm, lățime: 95 cm
- Canapea de 3 locuri – Lungime: 250-270 cm, lățime: 95 cm
- Lățime dressing: 60 cm
- Masă de dining/bucătărie de 4 persone: Lungime: 120 cm, lățime: 80 cm
- Pat cu saltea de 160x200cm are: Lungime: 215 cm, lăţime: 175 cm
- Spațiul care trebuie să rămână între un obiect de mobilier( pat, masă etc.) și perete este minim 70-75 cm.
Lucrurile devin mai complicate când apartamentul nu este încă construit și ai doar planurile de la dezvoltator. Cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist care să studieze planurile. Dacă nu, poți să-ți iei un reper, cum ar fi dimensiunea golului de ușă și să estimezi cât ar veni piesele de mobilier în plan în comparație cu această dimensiune.
4. Vezi care este orientarea apartamentului
În ceea ce privește orientarea locuinței, se recomandă că dormitoarele și livingul să fie orientate spre sud, iar baia și bucătăria spre nord.
Dacă acest lucru nu este posibil, îți recomandăm că apartamentul să aibă ferestrele spre S-E sau S-V pentru a primi maximul de lumina naturală fie dimineața fie seara. Însă trebuie să ții cont că orientarea asta are și un minus: pe timpul verii camerele se încălzesc destul de tare.
Dacă apartamentul este poziționat pe nord, ai grijă la ce dimensiuni au ferestrele și cum sunt distribuite în camera. Dacă ferestrele sunt mari și sunt poziționate pe doi dintre pereții unei încăperi, acesta va avea suficientă lumina. Pe timpul verii, poziționarea spre nord este avantajoasă pentru că spațiul va fi unul mai răcoros față de orientare spre S-E sau S-V.
Sfat: Dacă ai posibilitatea, vizitează apartamentul în două momente diferite ale zilei: spre dimineață și spre amiază.
Tot in proiectul Chic Design dormitorul matrimonial, deși nu este poziționat pe Sud, este destul de luminos datorită ferestrelor mari pozitionate pe doi dintre pereții camerei.
5. Ai grijă la spațiile de depozitare
Fii atent la spațiile de depozitare mai ales în zona holului de la intrare sau în zonele de trecere. Gândește-te unde poți să pui cuierul, unde lași încălțămintea, dacă ai loc de un pantofar sau o banchetă. Ai grijă unde poți pune mașină de spălat rufe, aspiratorul, masă de călcat și alte lucruri.
Sfat: Te-ar ajuta să faci o lista cu obiectele pe care le deții sau pe care vrei să le cumperi și să fii atent la cele cărora nu le-ai găsit un loc nici în actuala locuință.
În proiectul Floral Apartment, pentru a caștiga cât mai mult spațu de depozitare in zona holului, am proiectat mobilierul pana in plafon.
6. Verifică izolarea fonică
Nivelul de izolare fonică depinde de tipul de pereți interiori folosiți. Aceștia pot fi pereți din cărămidă sau din gips-carton.
Pereții din gips-carton sunt cea mai simplă și des întâlnită variantă de compartimentare, însă izolarea fonică și rezistența lor este mai slabă decât a celor de cărămidă.
Așadar, cum poți să verifici nivelul de izolare fonică? Cel mai simplu este să mergi în apartamentul vecin să testezi cât de tare se aude atunci când bați în peretele dintre cele două apartamente. Îți recomandăm să mergi și în apartamentul de la etajul de deasupra celui pe care vrei să îl cumperi și să testezi cum se aude atunci când bați în pardoseală.
7. Vezi dacă dezvoltatorul este flexibil în a face modificări apartamentului
Toată lumea își dorește să își personalizeze apartamentul și să facă niște mici modificări în ceea ce privește compartimentarea sau instalația electrică. Întreabă de la bun început dacă dezvoltatorul este dispus să mai adauge niște prize sau intrerupatoare sau dacă poți opta pentru alte finisaje și ce costuri ar implica toate acestea.
În cazul în care vrei să achiziționezi unui apartament într-un bloc sau o casă veche, sfaturile de mai sus rămân valabile, însă există mai multe aspecte de care trebuie să ții cont. Vom reveni curând cu un articol dedicat acestui subiect.
Sperăm că informațiile de mai sus îți sunt de ajutor în căutarea noului apartament. Iar pentru a te bucura de cea mai bună versiune a viitoarei tale locuințe, îți recomandăm să apelezi să un specialist.