PAL sau MDF pentru mobilierul pe comandă?

Suntem mari fani mobilier pe comandă și îl propunem în proiectele noastre pentru că ne ajută să eficientizam și personalizăm spațiul. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim de la clienții noștri este legată de materialele din care acesta va fi realizat. Ai 2 opțiuni principale: PAL și MDF, iar MDF-ul la rândul sau poate fi infoliat, vopsit sau furniruit.

Ce este PAL-ul?

Prescurtarea vine de la Plăci Aglomerate Lemnoase. Deci interiorul unei bucăți de PAL este format din lemn tocat mărunt și amestecat cu clei. Acest mijloc este apoi îmbrăcât pe fiecare față într-o melamină, adică un material plastic, deci culoarea și aspectul pe care îl vedem noi la suprafață sunt date de această melamina.

 

Iar pentru că îmbinările dintre aceste foi de melamina să arate bine, se pun niște canturi pe margini. Această melamina poate să imite cam orice material, de aceea vei găși PAL cu aspect de lemn sau de marmură de exemplu. Cu cat materialul este imitat mai bine și are și textura, cu atât prețul va fi mai ridicat, de aceea PAL-ul alb este cel mai ieftin.

 

 

Avantajele PAL-ului sunt prețul și rapiditatea în execuție. Este cea mai ieftină varianta pentru mobilierul pe comandă și de cele mai multe ori se găsește pe stoc sau are un termen de livrare mic, deci mobilierul poate fi executat într-un timp scurt după ce se iau măsurătorile. 

Dar PAL-ul are evident și dezavantaje:

  • din punct de vedere al culorilor și texturilor ești limitat de paletarele producătorilor

  • vei avea mereu acel cant pe margini care nu arată foarte bine

  • existența acestui cant îl predispune să fie sensibil la umezeală; dacă un cant se desprinde puțîn și prin acea fisură întră apă, PAL-ul se va umfla, deci nu este recomandat în baie sau bucătărie

Ce este MDF-ul?

Spre deosebire de PAL, MDF-UL (prescurtarea vine de la Medium Density Fibreboard) este mult mai dens și dur, fiind realizat dintr-o pulbere de lemn închegată cu un adeziv, deci este mult mai compact. Din acest motiv este rezistent la umezeală și are o durata de viață mai mare. Este mult mai versatil decât PAL-ul putând fi înfoliat, vopsit sau furniruit. De asemenea, pentru că e compact, poate fi frezat, adică în el se pot realiza diverse forme (pot fi realizate goluri sau chenare de exemplu). Are evident și dezavantaje: costul e ridicat, iar durata de producție este mare (3-4 săptămâni pentru MDF-ul vopsit de exemplu).

MDF-ul înfoliat

MDF-ul infoliat are un aspect asemănător PAL-ului, fiind îmbrăcât într-o melamina și având canturi. Este cea mai accesibilă varianta de MDF, dar la fel că acesta, că aspect este limitat de paletarele producătorilor. De asemenea, este sensibil la umiditate și căldură, melamina putând să se desprindă.

MDF-ul vopsit

MDF-ul vopsit are versatilitate mare din punct de vedere al culorii, practic îl poți vopsi în ce nuanță îți dorești. Fiind vopsit are aspect și textura mai plăcute și nu mai există canturi, este vopsit uniform pe toate laturile. Această este varianta pe care o propunem cel mai des în proiecte pentru că îl putem vopsi în ce nuanță avem nevoie, iar aspectul este cel mai plăcut și este varianta cea mai rezistență la umiditate și căldură.

MDF-ul furniruit

MDF-ul furniruit este practic acoperit cu furnir natural de lemn, este varianta cea mai frumoasă dacă îți dorești să introduci lemn în amenajare pentru că vei avea material natural, nu o melamina cu aspect de lemn. Este în același timp și varianta cea mai scumpă de MDF. 

 

Varianta ideală este să realizezi mobilierul din MDF vopsit repectiv furniturit, dacă vrei inserții de lemn. Poți face interiorul din PAL pentru a optimiza costurile. Dacă vrei să reduci costurile și mai mult, poți să faci mobilierul în întregime din MDF infoliat sau PAL pentru majoritatea încăperilor, mai puțin baie și bucătărie.

Vezi și alte subiecte