Parchet laminat sau stratificat?

Atunci când vine vorba de amenajarea interioară, alegerea parchetului potrivit este esențială pentru aspectul și funcționalitatea spațiului. Înainte să iei o hotărâre, să vedem ce oferă fiecare tip de parchet și cum se potrivește cu stilul și nevoile tale.

1. Parchet laminat – Rezistent și ușor de întreținut

Parchetul laminat este alcătuit din două straturi principale, ceea ce îi conferă o serie de avantaje. Stratul superior este o folie melaminică durabilă, ce imită textura naturală a lemnului, în timp ce stratul suport, format din fibre de lemn presate, este dur și rezistent. Dedesubtul acestuia, se mai află și un strat de melamină care acționează ca o barieră împotriva umidității.

Datorită stratului superior rezistent, parchetul laminat este ideal pentru zonele cu trafic intens. Este capabil să reziste zgârieturilor și uzurii, iar întreținerea sa este facilă și rapidă. Cu toate acestea, trebuie menționat că parchetul laminat nu este impermeabil. Acesta poate face față scurgerilor accidentale, dar evită să lăși lichide să stea prea mult timp pe el, deoarece ar putea să se umfle. Dar dacă ai grijă, poți avea parchet laminat chiar și în bucătărie sau pe holul de intrare. Un alt avantaj este prețul accesibil, începând de la câțiva zeci de lei pe metru pătrat, și montajul simplu.

2. Parchet stratificat – Material natural, autentic

Pe de altă parte, parchetul stratificat este compus dintr-un strat superior de furnir din lemn natural, fixat peste un strat suport din lemn masiv. Aici nu mai vorbim despre un material care imita lemnul, ci chiar despre lemn natural în toată splendoarea sa. Acest furnir oferă o textură autentică și o estetică superioară. Cu toate acestea, fiind un material mai moale, este mai predispus la zgârieturi și mai sensibil la umiditate decât parchetul laminat.

În ciuda acestor aspecte, parchetul stratificat poate fi restaurat în cazul deteriorării, spre deosebire de parchetul laminat care necesită înlocuire. Deși este mai costisitor, cu prețuri ce încep de la aproximativ 200 lei pe metru pătrat, este o alegere elegantă și autentică. Și ar mai fi de reținut și că montajul necesită experiența unui specialist. 

design interior pentru un open space generos amenajat in nuante neutre cu lemn si verde

Cu toate acestea, noi ca specialiști în design interior îți recomandăm să alegi întotdeauna un material natural în locul unei imitații, dacă bugetul îți permite. Materialul natural o să își păstreze aspectul în timp și are o durata de viață mai îndelungată, dacă este îngrijit. De asemenea, aduce plus valoare unei locuințe, spre deosebire de imitații ce sunt perisabile și al căror aspect se deteriorează în timp fără a permite recondiționarea. 

Concluzie

În concluzie, dacă ai un buget limitat și îți dorești rezistență și ușurință în întreținere, parchetul laminat ar putea fi un compromis. În schimb, dacă îți dorești să faci o investiție în locuința ta pentru a obține un aspect elegant și autentic, care să se păstreze în timp, parchetul stratificat este alegerea perfectă. 

Vezi și alte subiecte