Cât durează amenajarea unei locuințe?

Știm că mulți dintre voi sunteți nerăbdători să vă mutați cât mai repede în noua locuință, însă durata unui proiect de amenajare interioară poate fi un lucru greu de estimat, care depinde de mai mulți factori. Cu toate acestea experiența acumulată de-a lungul timpului ne-a învățat să estimăm cât durează întregul proces de la conceperea lui pe hârtie până la finalizarea acestuia. Prin urmare, vrem să te ajutăm să înțelegi cât mai bine care sunt pașii pe care îi parcurgi într-un proiect de amenajare și cât durează fiecare.

Așadar, o să începem prin a-ți prezenta o mică descriere a etapelor unui proiect de amenajare și design interior, pe care le putem împărți în 3 categorii: proiectarea, execuția și coordonarea șantierului, achizițiile și mobilarea.

Ce înseamnă și cât durează proiectarea?

Proiectarea reprezintă, așa cum îi spune și numele, etapa de concepere “pe hârtie” a proiectului de amenajare. Aceasta are la randul ei 4 etape:

 • Interviul cu clientul și releveul
  • Ce presupune: În etapa aceasta venim să măsurăm spațiul, să avem o discuție în care identificăm nevoile tale legate de amenajare și să stabilim piesele de mobilier necesare în fiecare încăpere
  • Cât durează: 2 zile
 
 • Mobilarea planului și stabilirea stilului de amenajare
  • Ce presupune: Mobilarea planului este o schița 2D unde se stabilesc pozițiile și dimensiunile tuturor obiectelor de mobilier. Va fi însoțit de un moodboard personalizat, adică un colaj de imagini pentru a stabili stilul, cromatica și texturile pe care le vom folosi în proiect
  • Cât durează: aproximativ 1 săptămână
 
 • Randarile și lista de cumparaturi
  • Ce presupune: Randarile sunt imagini fotorealiste cu amenajarea locuinței tale, prezentate pentru fiecare încăpere în parte, din mai multe unghiuri. Vor fi însoțite de lista de cumpărături care va include toate obiectele de mobilier, finisajele, sanitarele și corpurile de iluminat propuse în amenajare.
  • Cât durează: aproximativ 4 săptămâni
 
 • Detaliere tehnică
  • Ce presupune: Un set de planșe tehnice ce vor fi trimise pe șantier pentru a comunica echipelor ceea ce trebuie să execute (plan electric, plan de iluminat, plan poziție obiecte sanitare etc.) și detaliere tehnică a mobilierului pe comandă
  • Cât durează: 1-2 săptămâni
 

Dacă vrei sa afli mai detaliat ce presupune fiecare pas, poți citi aici.

Așadar, pentru partea de proiectare durata medie este de 6-7 saptamani.

Este de menționat faptul că acest termen variază în funcție de complexitatea fiecărui proiect în parte și de timpul în care clientul ne oferă feedback-ul și modificările sale pentru fiecare etapă.

Știm că 6-7 săptămâni poate să pară destul de mult, dar este un termen standard pe care îl vei întâlni la majoritatea firmelor de design interior. Scopul nostru este să oferim fiecărui client o experiență deosebită și un standard de calitate ridicat, iar scurtarea timpului de proiectare poate duce la o calitate generală mai slabă a proiectului.

Ce înseamnă și cât durează execuția și coordonarea șantierului?

Următoarea și cea mai dificilă etapă este transpunerea proiectului în realitate, adică execuția și coordonarea șantierului. Poți alege să te ocupi singur de această parte sau, pentru că știm că șantierele pot însemna o bătaie de cap și mult timp investit din partea ta, poți sa lași totul în seama arhitecților. Astfel te asiguri că beneficiezi de lucrări de calitate la prețul corect. Dacă te interesează, poți afla mai multe detalii despre acest serviciu aici.

*Dacă locuința ta are deja toate finisajele montate și trebuie doar mobilată, poți trece direct la secțiunea următoare care se referă la cât durează și ce implică achiziționarea și livrarea pieselor de mobilier.)

Revenind la durata lucrărilor de șantier, aceasta depinde de complexitatea proiectului, de starea în care se află locuința, dacă aceasta este într-un bloc nou sau vechi, de disponibilitatea echipelor de execuție și mulți alți factori. De aceea este cel mai greu de estimat ca durata de timp.

Așadar, cel mai bine este să discutăm pe un proiect concret: un apartament de 3 camere de 90 mp într-un bloc vechi din București unde ne-am ocupat de tot procesul de renovare:

Buget și oferte de preț: Înainte de toate am construit un deviz cu toate materialele necesare pentru lucrare și cu prețul lor estimativ. Odată aprobat de client, am început sa cerem oferte de preț pentru lucrările de șantier de la echipele noastre colaboratoare.
În principiu, cei care vor executa lucrarea o sa facă o vizita la locație înainte să transmită oferta de pret și un termen la care se pot apuca de lucrare.
Durata: 1-2 săptămâni pentru tot procesul de ofertare

Pregătirea șantierului: Lucrările au început cu debarasarea mobilierului vechi, apoi cu demolarea anumitor pereți și scafe din gips-carton. Au continuat cu demontarea ușilor, decopertarea parchetului și eliminarea obiectelor sanitare și a finisajelor. La final, s-a făcut debarasarea molozului.
Durata: 2 săptămâni

Derularea lucrarilor pe santier:

 • Înainte de toate trebuie comandate toate finisajele și obiectele sanitare pentru a te asigura că ajung la timp. Ține cont de faptul că, dacă obiectele nu sunt pe stoc, poate dura între 30-45 de zile ca ele sa fie livrate.
 • În ceea ce privește lucrările, acestea au început cu schimbări la instalația electrică, unde s-au făcut mai multe modificări: am repozitionat prize, întrerupătoare și corpuri de iluminat și am adăugat unele noi. Am continuat cu repararea pereților și a plafonului în urma modificărilor instalației electrice. Durata: 6 zile
 • La partea de instalații sanitare s-au repoziționat bateriile de la cadă, s-au refăcut scurgerile în baie pentru zona de cadă și lavoar și am schimbat un calorifer vechi din fonta cu unul de tip port-prosop în baie. Durata: 5 zile
 • Apoi s-au montat finisajele: parchet, gresie, faianță, tapet. Durata: 14 zile
 • După aceea s-au montat obiectele sanitare. Durata: 2 zile
 • Au fost îndreptați, șlefuiți și refinisați pereții, tavanele si golurile de uși. Durata: 4 zile
 • A urmat vopsirea pereților și a tavanelor cu lavabilă albă și după cu culoare. Durata: 2 zile
 • Ultimii pași a-i lucrărilor au fost montajul ușilor interioare și a plintei. Durata: 2 zile
 

În total tot acest proces a durat 2 luni jumătate iar bugetul investiției a fost de 25.000 euro.

Cât durează achiziționarea și livrarea pieselor de mobilier?

După încheierea șantierului putem trece la etapa finală, cea de mobilare a locuinței care presupune 2 componente: mobilierul gata făcut propus de la furnizori și cel propus pe comandă.

De regulă, termenul de livrare al mobilierului propus de la furnizor este subestimat de mulți clienți. Îți recomandăm să iei în calcul faptul că unele piese de mobilier sau corpuri de iluminat pot dura chiar și 30-45 de zile să ajungă, dacă nu se află în stocul furnizorului. În plus, din experiența vă putem spune că multe din termenele de livrare vor fi depășite. Vei descoperi că majoritatea pieselor trebuie comandate încă de când șantierul este in plină desfășurare.

Sfat: Furnizorii sunt în general dispuși să păstreze marfa la ei în depozit mai mult timp și să o livreze mai târziu, așadar te sfătuim să discuți cu ei și să plasezi comenzile cât mai devreme.
După ce ajung piesele comandate, ține cont de faptul că vor trebui asamblate și montate pe poziție, inclusiv corpurile de iluminat.

În ceea ce privește mobilierul propus pe comandă, după ce ai agreat oferta de preț, echipa care îl va realiza va veni să ia măsurători la locație. Pentru asta încăperile trebuie să aibă toate finisajele montate. În aproximativ 6-8 săptămâni după ce se iau masuratorile, se va realiza montajul. La randul lui, acesta se desfășoară pe durata mai multor zile, depinzând de numărul de piese de mobilier ce trebuie asamblate. De obicei durează de la 2-3 zile la 2 săptămâni.
Este de menționat faptul că termenul de livrare pentru mobilierul pe comandă poate varia de la un furnizor la altul și de perioada anului în care pot fi mai aglomerați sau mai liberi.

Așadar cât durează amenajarea unei locuințe? Pentru proiectul de amenajare al apartamentului de 3 camere despre care v-am povestit mai sus tot procesul a durat 4 luni (proiectare, renovare, șantier și mobilare).

Trebuie ținut cont de faptul că fiecare proiect este diferit, iar duratele depind de mai mulți factori, cum ar fi suprafața spațiului, bugetul dedicat amenajării, disponibilitatea furnizorilor de mobilier și a echipelor de execuție, promptitudinea feedback-ului clientului etc.

Cu toate acestea, termenele pot fi optimizate dacă apelezi la o echipă de profesioniști care să coordoneze tot proiectul, iar echipa noastră oferă servicii complete.

Vezi și alte subiecte