Cât costă să îți renovezi locuința în 2025?

Ai un apartament în bloc vechi, te-ai saturat de mobila bunicii, de faianța pătrată din baie și te gândești să îl renovezi?  Ți-ai făcut o idee despre cum vrei să arate, ai salvat poze pe Pinterest, dar nu știi cât ar costa să transformi în realitate ceea ce îți dorești? Știm cât de greu este să calculezi acest buget, nu știi care sunt prețurile din piață, ce înseamnă un preț corect pentru manoperă sau cum să distingi un produs calitativ. De aceea, din experiența noastră de 8 ani, în care am realizat peste 100 de proiecte de design interior în București și Ilfov, ne-am propus să îți pregătim un ghid care să te ajute să îți construiești un buget realist pentru renovarea locuinței tale. Hai să aflăm împreună cât costă să îți renovezi locuința în 2025!

Pentru a parcurge și înțelege mai ușor bugetul, îl voi organiza pe categorii și îți voi prezenta în paralel un proiect finalizat de noi. Credem că este cel mai ușor de înțeles când vezi un exemplu real, concret. Exemplul va fi un apartament de 3 camere dintr-un bloc vechi din Drumul Taberei, construit în anii ‘80. Poți vedea aici întregul proiect. Important de reținut este că acesta a mai fost renovat la un moment dat, dar nu complet, undeva în anii 2000, deci stadiul din care l-am preluat nu este chiar dezastruos. Dacă apartamentul pe care îl ai de renovat nu a fost renovat niciodată de când a fost construit, așteaptă-te la costuri mai mari decât cele prezentate.

Înainte să intrăm în subiect, vrem să te sfătuim să te înarmezi cu multă răbdare, aceasta este cea mai dificilă dintre situațiile de amenajare și cea care va dura cel mai mult. Dar nu te descuraja, am pregătit acest articol tocmai pentru a te ajuta să începi planificarea renovării și să decizi dacă vei face asta pe cont propriu sau vei apela la specialiști. 

Important de știut: Noi lucrăm doar cu echipe testate, în care avem încredere, ce au specialiști pentru fiecare operațiune în parte. Nu credem în specialiști care știu să realizeze toate operațiunile, așa cum nu mergi la un singur medic indiferent ce afecțiuni ai avea. De asemenea, lucrăm doar cu firme autorizate, care oferă contract și factură. Suntem convinși că poți găsi prețuri mai mici pentru manoperă dacă apelezi la un meșter priceput la toate, ce încasează la negru, dar noi nu încurajăm acest gen de activitate pentru că te expune la multe riscuri. Nu puține sunt poveștile pe care le-am auzit despre clienți care au rămas cu banii dați și serviciul neprestat sau meseriași care au realizat lucrări de mântuială, ce au dus la costuri mult mai mari pentru a fi reparate. De asemenea, gândește-te că vei ajunge să dai câteva zeci de mii de euro pe materiale și manoperă, ai vrea să nu ai nicio garanție pentru acești bani? Să nu mai menționăm că e imposibil să ai un timeline predictibil când lucrezi sub forma aceasta, iar șantierul tău se poate prelungi luni bune sau chiar ani. Și încă ceva important de știut: bugetul proiectului pe care îl vom prezenta considerăm că este un buget minim pentru renovarea unui apartament de 3 camere prin intermediul serviciilor noastre. Practic, cu cât poți suplimenta acest buget, cu atât putem obține un rezultat mai bun pentru tine.

Dar gata cu introducerea, hai să vedem care sunt categoriile de produse pe care va trebui sa le iei în calcul:

1. Șantierul

Demolări și debarasări

Primul pas în orice renovare este eliminarea tuturor finisajelor vechi și mobilierului existent. Acest proces include demontarea parchetului, plintelor, ușilor, gresiei, faianței și obiectelor sanitare din băi.

Operațiunile enumerate mai sus au 2 aspecte importante: sunt generatoare de zgomot și de moloz. Legat de zgomot, te sfătuim să îți anunți vecinii înainte de începerea renovării și să iei în calcul respectarea programului de odihnă al blocului. Conform legii, trebuie să eviți efectuarea lucrărilor de renovare în apartament între orele 13:00 – 14:00 și 22:00 – 08:00.
În ceea ce privește molozul, ia în calcul că vor rezulta zeci sau chiar sute de saci, un aspect de multe ori subestimat de cei aflați la prima renovare. Debarasarea sacilor de moloz se face contactând operatorul de salubritate sau o firmă specializată în debarasări. Aceștia vor manipula și depozita molozul în locuri special amenajate. Ai grijă cu cine alegi să lucrezi, nu toți operatorii sunt autorizați, de aceea vedem atâtea gunoaie aruncate pe câmp sau chiar în oraș, comportament pe care nu vrei să îl încurajezi, nu-i așa?

Costuri și durată: 3 zile – 3 persoane – 2000 euro

Tips&tricks:

De-abia în acest punct, după ce ai făcut această debarasare completă a locuinței, poți avea o estimare concretă a șantierului. De-abia acum poți vedea toate problemele sau neregulile pe care nu le-ai putut anticipa și care îți vor genera lucrări suplimentare. De-a lungul timpului noi ne-am întâlnit cu următoarele:

  • pereți foarte subțiri, din prebaricat, în care nu vei putea încorpora instalații și va trebui să construiești pereți din gips-carton 
  • coloane principale de alimentare din fontă, ceea ce va genera dificultăți pentru mufarea instalației noi, care este din PVC
  • pereți sau pardoseli foarte strâmbe, pe care trebuie să le îndrepți cu gips-carton/șapă

Practic, acesta este momentul în care firma de construcții cu care vei lucra va putea să realizeze devizul final de materiale și lucrări. De aceea, recomandăm întotdeauna, dacă iei în calcul un astfel de proiect, să ai în vedere cheltuieli neprevăzute de 10-20% față de estimarea inițială.

Transporturi și manipulare

După ce demolările sunt finalizate, urmează livrarea și manipularea materialelor necesare renovării. Acestea includ gips-carton, adezivi, profile, materiale pentru instalații electrice și sanitare.  Pentru a putea achiziționa aceste materiale ai nevoie de un deviz care să îți estimeze cantitățile. De asemena, reține că niciun distribuitor de materiale sau finisaje nu oferă descarcarea și manipularea acestora, deci asigură-te ca ai o echipă care să fie prezentă la locație în momentul livrării.

Costuri și durată: 1 zi – 3 persoane – 650 euro

Instalații santiare

Pentru apartamentele din blocuri vechi recomandăm întotdeauna să refaci complet instalația sanitară. Țevile sunt vechi și uzate și nu îți dorești să te muți în noua ta locuință și să trebuiască să spargi din nou pereții.
Acest apartament de 3 camere are o singură baie, iar instalația sanitară a fost refăcută complet pentru că am schimbat pozițiile tuturor obiectelor sanitare, deci am refăcut tot traseul de alimentare cu apă, cât și scurgerile. Am schimbat inclusiv poziția caloriferului tip port-prosop. De asemenea, am mutat poziția instalației sanitare din bucătărie pentru a obține un spațiu mai eficient și pentru a conecta o mașină de spălat vase.
Ce lucrări au fost realizate concret? Refacere instalație alimentare cu apă caldă și rece, refacere traseu scurgeri, montaj rezervor încastrat, montaj obiecte sanitare și racordările lor, montaj baterii și robineți, montaj cădiță de duș și cabină de duș. Ar fi de menționat că operațiunile unui instalator se fac în 2 etape. Întâi, în acest stadiu al șantierului, va realiza traseele țevilor, prin pereți. Apoi, când șantierul este aproape gata, va instala obiectele sanitare propriu-zise (chiuvetă, bateriile, cada etc).

Costuri și durată (materiale + manoperă): 2 zile – 1 persoană – 1000 euro

Instalații electrice

La fel ca la instalația sanitară, și în acest caz recomandăm întotdeauna să înlocuiești complet instalația electrică și tabloul electric. Cele existente sunt vechi, uzate, subdimensionate și e doar o chestiune de timp până vor apărea problemele. De asemenea, cu siguranță vei vrea să suplimentezi și să modifici pozițiile prizelor, întrerupătoarelor, corpurilor de iluminat pentru a se potrivi cu nevoile tale actuale.

Ce trebuie să ai în vedere este ca, consumatorii vitali să aibă propria siguranță și circuit continuu (cablul să fie neîntrerupt): frigider, centrală, mașină spălat rufe, mașină de spălat vase, cuptor electric și plită electrică (dacă există). De asemenea, dacă ai prize în spații umede, acestea trebuie să fie echipate cu siguranță cu diferențial.

De asemenea, ai grijă! Dacă pereții existenți nu sunt din zidărie, este interzis să îngropi cablurile pentru noile trasee direct în perete! Același lucru se aplică și pentru tavane. Vei afecta întreaga structură de rezistență a locuinței! Soluția în acest caz este să plachezi pereții existenți cu gips-carton pentru a putea trece cablurile prin spatele lui. Același lucru este valabil și pentru plafon, unde vei crea un tavan fals din gips-carton, ceea ce îți va cobori nivelul tavanului cu minim 5 cm.

Un alt aspect la care să fii atent aici este ca electricianul cu care vei lucra să fie autorizat ANRE. Poți verifica online numărul său de autorizare.

În cazul apartamentului nostru, instalația electrică fusese refăcută în anii 2000, iar noi am refăcut instalația complet doar în bucătărie, unde am avut nevoie de poziții noi pentru electrocasnice, iar prizele anterioare nu erau gândite pentru consumatori mari (cuptor electric, mașină de spălat vase etc.).

Costuri și durată (materiale + manoperă): 3 zile – 1 persoană – 1800 euro (~5000 euro dacă înlocuiești complet instalația)

Prefinisaje

Ce înseamnă prefinisaje? Placarea pereților/ tavanului cu gips-carton, turnarea șapelor (dacă este cazul), aplicarea hidroizolațiilor și gletuirea și șlefuirea pereților.
Apartamentul nostru fusese deja îmbrăcat parțial în gips-carton, iar tavanul era complet refăcut din gips-carton. Așa că noi a trebuit să placăm doar balconul și baia, pe care apoi le-am finisat cu glet. A mai trebuit să finisăm cu glet pereții din bucătărie, în urma trasării instalației electrice.
De asemenea, pentru că am montat parchet triplustratificat în bucătărie și balcon, a fost necesar să turnăm șapa autonivelantă.

Costuri și durată (materiale + manoperă): 5 zile – 3 persoane (un rigipsar, un zugrav, un parchetar) – 2900 euro

Capitolul șantier se încheie cu un cost total de 8350 €:

Operațiune Durată (zile) Oameni implicați Cost (€)
Demolări și debarasări
3
3
2000
Transporturi și manipulare
1
3
650
Instalații sanitare
2
1
1000
Instalații electrice
3
1
1800
Prefinisaje
5
3
2900
TOTAL
14
11
8350

Odata cu incheierea acestor operatiuni se considera ca am adus apartamentul la stadiul de gri. In continuare trecem la capitolul:

2. Finisaje și obiecte sanitare

Parchet

În cazul acestui proiect am ales parchet triplustratificat, adică varianta pe care o recomandăm cel mai mult, dar care este, din păcate, și cea mai costisitoare. Vezi aici de ce. Am pus parchet în tot apartamentul, mai puțin în baie, astfel am avut 88 mp (cu tot cu pierderi). Am apelat la o echipă specializată în montarea acestui tip de parchet. Acesta necesită montaj specializat, nu este ușor de montat, cum este parchetul laminat. Tot acum am montat și plintele din duropolimer și pragurile de trecere la uși.

Costuri și durată (materiale + manoperă): 2 zile – 2 persoane – 8000 euro (6000 de euro a fost doar costul parchetului)

Gresie și faianță

În cazul acestui proiect am avut gresie și faianță în singura baie existentă, deci recomandăm, dacă ai mai multe băi, să multiplici acest cost. Pentru a eficientiza costurile, am ales să punem faianța doar în zona cabinei de duș.

Costuri și durată (materiale + manoperă): 3 zile – 1 persoană – 1000 euro 

Obiecte sanitare și baterii

Având în vedere că am avut o singură baie, am avut de montat următoarele: chiuvetă și baterie, rezervor încastrat și vas de toaletă, cădiță de duș, baterie duș, cabină de duș.

Costuri și durată (materiale + manoperă): 1 zi – 1 persoană – 3150 euro 

Vopsea și tapet

În acest proiect am avut o combinație de vopsea lavabilă și tapet. Am folosit vopsea lavabilă colorată pentru majoritatea pereților și avem 2 pereți de accent cu tapet în living și în dormitor. În living, tapetul este de la Vladila, iar cel din dormitor este de la Feathr. Ambele tapete au costat 900 de euro, iar montajul a fost 375 euro.

Pentru vopseaua lavabilă colorată, întâi am vopsit toată casa în alb, apoi am aplicat vopseaua colorată. Am folosit vopsea de la Savana și a costat 720 de euro, iar aplicarea a fost 3650 de euro pentru întreg apartamentul (inclusiv amorsa).

Costuri și durată (materiale + manoperă): 6 zile – 2 persoane – 5465 euro 

Uși interioare

Pentru acest proiect am ales uși budget-friendly, de la Classen. Am avut 5 uși de interior, albe simple cu mânere negre.

Costuri și durată (materiale + manoperă): 1 zi – 2 persoane – 1100 euro 

Capitolul finisaje și obiecte sanitare se încheie cu un cost total de 18 715 €.

Operațiune Durată (zile) Oameni implicați Cost (€)
Parchet
2
2
8000
Gresie și faianță
3
1
1000
Obiecte sanitare și baterii
1
1
3150
Vopsea și tapet
6
2
5465
Uși interioare
1
2
1100
TOTAL
13
8
18 815

Oficial putem spune ca am adus apartamentul la alb, deci e complet finisat si gata pentru a primi mobilierul.

Tips&tricks: Acesta este momentul în care trebuie să se facă măsuratorile pentru mobilierul pe comandă, doar așa ne putem asigura că piesele se vor realiza corect, pe dimensiuni. Dacă măsuratorile se vor face înainte să ai finisajele montate vor exista erori, goluri între mobilier și pereți. 

3. Mobilier și altele

Mobilierul de la furnizori

Ce include mai exact această categorie? Toate produsele pe care le cumpărăm de-a gata de la furnizori: măsuță de cafea, scaune, covoare, pat, noptieren etc. De cele mai multe ori, propunem în proiectele noastre producători de nivel mediu din Spania, Danemarca, Olanda, Polonia sau Bulgaria. Nu sunt produse de design, cu costuri de mii de euro, dar nici nu sunt cele mai ieftine propuse de pe piață.

Și tot aici adăugăm și perdelele și draperiile, pe care le realizăm întotdeauna pe comandă. De ce? Pentru că ne dorim să se potrivească perfect pe spațiul nostru, atât ca lungime, cât și ca înălțime. Dar mai ales, ne dorim șine calitative, metalice, nu șine de plastic, pe care se înțepenesc călăreții.

Costuri: 7700 €

2. Corpuri de iluminat

Aceasta este una dintre categoriile ce poate varia foarte mult în funcție de produsele alese. Cu cât alegi să investești mai mult, cu atât vom avea acces la corpuri de iluminat cu un design mai interesant, ce pot face proiectul cu adevărat special, dar sunt si mai calitative și au o durata de viață mai mare. De asemenea, vor avea tehnologii mai noi, ce consuma mai puțin curent.

În cazul acestui proiect, am ales câteva corpuri de iluminat mai interesante, de accent, pentru care am alocat un buget puțin mai mare, iar în rest avem corpuri utilitare, cu un design simplu: șine cu spoturi sau plafoniere.

Costuri: 1750 €

3. Decorațiuni și accesorii

Aici includem acele mici obiecte care transformă un spațiu în acasă: tablouri și rame, vaze, mici sculpturi, lumânări, pături și așa mai departe. Știm, acestea sunt ultimele obiecte pe care le achiziționezi pentru proiectul tău și de cele mai multe ori nu rămâne buget și pentru ele, dar noi recomandăm să le aloci și lor un buget de la început, ele sunt cheia pentru a obține o atmoseră cozy și pentru a da viață louinței tale.

Costuri: 650 €

4. Mobilier pe comandă

Aceasta este categoria unde se duce cea mai mare parte a bugetului într-o amenajare interioară. Pentru a reuși să eficientizăm și personalizăm spațiul întocmai pe nevoile beneficiarilor noștri, ne folosim de mobilier la comandă. 

În acest caz, am realizat la comandă următoarele piese: mobilierul de hol, bucătăria, mobilierul de TV, dulapul mare din living, masca de calorifer/bar din living, mobilierul de birou, o comodă în dormitor și mobilierul pe care stă lavoarul în baie.

Ca reguli generale, pentru mobilierul pe comandă, noi alegem o combinație între MDF și PAL. Poți vedea aici care este diferența dintre cele două. Mobilierul din bucătărie și băi este în general din  MDF pentru a rezista mai bine în timp, restul pot fi integral din PAL, dar categoric MDF-ul este un material mai calitativ, pe care îl recomandăm. 

Costuri: 27 000 €

6. Electronice și electrocasnice

Dar nu uita, pe lângă bugetul amenajării interioare vei mai avea nevoie de un extra buget pentru electrocasnice, saltele etc. Ce obiecte să iei în calcul? Televizoare, cuptor electric, plită, hotă, frigider, chiuvetă + baterie de bucătărie, mașină de spalat rufe, aere conditionate, saltele etc, dar nu uita și de costurile pentru instalarea si recordarea acestora. Bugetul aici poate varia foarte mult în funcție de modelele pe care le alegi, dar asteaptă-te să porneasca de la 6000 €. Poți lua acest buget în considerare pentru orice tip de locuință, în mare parte tipurile de electrocasnice sunt aceleași.

Capitolul mobilier și altele se încheie cu un cost total de 41 100 €:

Categorie Cost (€)
Mobilier de la furnizori
7700
Corpuri iluminat
1750
Decorațiuni și accesorii
650
Mobilier pe comandă
27 000
Electronice și electrocasnice
6000
TOTAL
41 100

Deci, cât costă renovarea unui apartament de 3 camere?

În total, pentru a realiza acest proiect a fost nevoie ca beneficiarii noștri să investească aproximativ 70 000 €, un buget pe care îl considerăm minim pentru a beneficia de avantajele pe care ți le aduce un serviciu de design interior. Deși nu încurajăm calculul la metru pătrat pentru că te poate induce în eroare, pentru a-ți putea face o idee orientativă, investiția în amenajare ar fi bine să pornească de la 1000 € / metru pătrat, atunci când ai de renovat un apartament sau o casă.

Îți lăsăm mai jos un tabel cu investiția totală minimă recomandată de noi pentru fiecare tip de apartament, în funcție de câte camere are:

Tip apartament Buget minim recomandat
Garsoniera / Apartament 2 camere
55 - 60 000 €
Apartament 3 camere
70 - 75 000 €
Apartament 4 camere
85 - 90 000 €

Gata, asta a fost, speram că ți-au fost de folos calculele noastre pentru a afla cât te costă să îți renovezi locuința în 2025, iar dacă ai întrebări sau nelămuriri așteptăm un semn de la tine pe hello@next-interior.ro

Vezi și alte subiecte

Open chat
Hello!
Hello! Eu sunt Daniela, hai să povestim despre noua ta amenajare!