Deși în momentul de față cele mai căutate apartamente sunt cele în blocuri noi, apartamentele construite în perioada comunistă sau chiar înainte au anumite avantaje care nu sunt de neglijat. Fie că este vorba despre posibilitatea de a locui într-o zona centrală sau o compartimentare mai bună, din ce în ce mai mulți dintre clienții noștri aleg să se mute într-un apartament dintr-un bloc vechi, care necesită renovare.
După cum știi, renovarea este un proces complex, de durată, care necesită o investiție semnificativă pe care trebuie să o iei de la început în calcul și să o prevezi împreună cu prețul de cumpărare al apartamentului. Tocmai de aceea ne-am gândit să pregătim un ghid pentru tine, în care să îți povestim din experiența noastră care sunt etapele unei renovări și cât ar putea să coste.


Etapele renovării
1. Planificarea proiectului de renovare
Sfatul nostru numărul unu ar fi să nu te apuci niciodată de renovare fără un plan bine pus la punct. Mai bine amâni începerea lucrărilor cu câteva săptămâni și te documentezi despre proces decât să iei decizii pripite, din mers, pe care apoi să le regreți.
Primul pas este identic oricărui proiect de amenajare, chiar dacă este vorba despre o renovare sau nu, respectiv stabilirea clară a imaginii proiectului, cu toate piesele de mobilier și finisajele necesare. Dacă simți că nu te descurci și că sunt prea multe decizii de luat, acesta ar fi momentul în care să consideri colaborarea cu un specialist în amenajări interioare. Odată ce ai stabilit aceste informații, te poți folosi de ghidul nostru pentru a planifica ordinea lucrărilor pe șantier și pentru a-ți trasa un timeline (aici poți vedea și cât durează fiecare operațiune în parte). Din această planificare o să-ți rezulte și ordinea plasării comenzilor pentru mobilier și finisaje. Ai grijă, majoritatea pieselor au o durata destul de lungă de livrare, dacă nu se află pe stoc (și nu vrei să limitezi designul doar la ceea ce găsești pe stoc, nu-i așa?).
Acum că ai totul planificat, a venit momentul să stabilești cu cine vei executa lucrările. Noi recomandăm întotdeauna să lucrezi cu o firma cu care poți încheia un contract și care îți va oferi garanție, doar așa poți controla calitatea lucrărilor rezultate, chiar dacă această variantă implică un cost de manoperă mai ridicat. De asemenea, recomandăm să lucrezi cu specialisti pentru fiecare operațiune în parte (electrician, instalator, faianțar, etc.) pentru că o persoana nu poate fi la fel de pricepută în a realiza toate operațiunile, din păcate.

2. Lucrările de demolare
Această etapă diferă destul de mult în funcție de stadiul în care se află apartamentul, noi o să ne referim la un apartament în care se va schimba absolut tot. Astfel, trebuie să debarasezi mobila veche, să demontezi gresia și faianța, parchetul, tapetul, ușile și ferestrele, caloriferele, obiectele sanitare. Apoi urmează spargerea anumitor pereți/scafe, dacă este cazul și decopertarea pereților.
Sfat: Ai grijă dacă te gândești să spargi vreun perete, ai nevoie de autorizație de demolare, care se obține de la primărie în urmă depunerii unui proiect de arhitectură și o expertiză tehnică de specialitate făcută de un inginer constructor. Un astfel de proiect implică costuri suplimentare, un timp ridicat de așteptare și nu garantează un răspuns pozitiv. Nu recomandăm să realizezi acest tip de lucrări fără autorizație – pe lângă implicațiile structurale asupra blocului, ești pasibil de amendă.
Operațiunile enumerate mai sus au 2 aspecte importante: sunt generatoare de zgomot și de moloz.
Legat de zgomot, te sfătuim să îți anunți vecinii înainte de începerea renovării și să iei în calcul respectarea programului de odihnă al blocului. Conform legii, trebuie să eviți efectuarea lucrărilor de renovare în apartament între orele 13:00 – 14:00 și 22:00 – 08:00.
În ceea ce privește molozul, ia în calcul că vor rezulta zeci sau chiar sute de saci, un aspect de multe ori subestimat de cei aflați la prima renovare. Debarasarea sacilor de moloz se face contactând operatorul de salubritate, sau o firmă specializată în debarasări, aceștia vor manipula și depozita molozul în locuri special amenajate. Ai grijă cu cine alegi să lucrezi, nu toți operatorii sunt autorizați, de aceea vedem atâtea gunoaie aruncate pe câmp sau chiar în oraș, comportament pe care nu vrei să îl încurajezi, nu-i așa?

3. Refacerea instalațiilor și a pereților
Când vine vorba de apartamente în blocuri vechi, noi întotdeauna recomandăm clienților noștri să refacă complet atât instalația electrică cât și cea sanitară. Materialele folosite la construirea blocului erau de cele mai multe ori de slabă calitate, tehnologiile utilizate atunci sunt depășite, iar trecerea anilor cu siguranță și-a pus amprenta asupra lor, o stricăciune majoră fiind doar o chestiune de timp. Nu vrei să te muți în apartamentul proaspăt renovat, cu mobilă nouă și să te trezești cu o inundație, nu? Acesta este stadiul cel mai delicat al proiectului, aici putând apărea faimoasele “neprevăzute”. Acestea nu pot fi anticipate la începerea șantierului pentru că sunt probleme care nu se văd până nu se fac spargeri, de aceea întotdeauna recomandăm să existe un surplus de 15-20% față de bugetul stabilit inițial pentru rezolvarea acestor eventuale probleme.

Ce presupune refacerea instalațiilor electrice?
Aceasta presupune schimbarea completă a cablurilor, echipamentelor, dar și a tabloului electric. Aici vei avea nevoie de un plan sau o schemă electrică pentru că de cele mai multe ori apartamentele în blocuri vechi nu sunt prevăzute cu suficiente fire pentru corpurile de iluminat și nici suficiente prize. De asemenea, trebuie introduse alimentări pe siguranțe individuale pentru următoarele echipamente: aer conditionat, cuptor electric, plită electrică, mașină de spălat, frigider și centrală termică (dacă este cazul). Dacă vrei prize în baie, ai grijă să fie conectate pe o sigurantă cu disjunctor, aceasta este folosită pentru a evita o posibilă electrocutare prin contact cu apa.
Ce presupune refacerea instalațiilor sanitare?
Se începe prin înlăturarea țevilor vechi, spargerea pardoselilor pentru execuția unor noi guri de scurgere, găurirea pereților pentru trasarea noii instalații, instalarea de țevi noi și montarea sanitarelor.
Sfat: Instalarea centralei presupune conectarea acesteia cu caloriferele din întreaga locuință printr-o o serie de tevi, pentru care trebuie gandita o soluție de mascare de la început. De asemenea, ține cont că procedura de debranșare de la încălzirea centralizată poate dura foarte mult.
Ce presupune realizarea prefinisajelor?
Una dintre cele mai frecvent întâlnite probleme în blocurile vechi sunt pereții strâmbi. Noi recomandăm ca problema să fie rezolvată în acest stadiu, deși asta implică un cost destul de ridicat, pentru că altfel vei întâmpina probleme la montajul mobilierului.
Tot în această etapă, pe pereții deja curățați se aplică glet de încărcare (dacă pereții se află într-o stare foarte deteriorată), glet de finisaj, se șlefuiește peretele după care se aplică un strat de amorsă, operațiuni necesare înainte de o nouă zugravire.
Tot în această etapă se vor realiza șapele de egalizare, dacă este cazul.

4. Aplicarea finisajelor
De principiu, acestea se montează de sus în jos: tavan-pereți-pardoseală. Deci se începe cu aplicarea vopselurilor lavabile/decorative, apoi se montează faianța/piatra naturală, apoi gresia. Urmează ușile și ferestrele, parchetul și plintele, obiectele sanitare, caloriferele și aerele condiționate. La final se montează tapetele și capacele prizelor și întrerupătoarelor.
Montarea plăcilor ceramice se vă realiza cu un adeziv flexibil pentru a evita apariția fisurilor datorită vibrațiilor sau mișcărilor structurale.
Dacă optezi pentru un dus tip walk-în, înainte de montarea ceramicii recomadam să aplici pe pardoseală un strat de hidroizolație, aplicarea acestuia fiind necesară și pe pereții care vor deservi cabinei de dus.
În spațiile cu umiditate ridicată, unde poate apărea mucegaiul, recomandăm să utilizezi o vopsea lavabilă cu proprietăți speciale anti-bacteriene și anti-igrasie, deci aveți grijă la alegerea vopselei.

5. Mobilarea și decorarea
Odată terminată aplicarea finisajlor, deci aducerea apartamentului la alb, pașii sunt identici în orice proiect de amenajare, am mai vorbit despre asta aici.
Cât costă renovarea?
Această este una dintre întrebările pe care le primim cel mai frecvent, dar din păcate adevărul este că răspunsul este unic pentru fiecare proiect în parte. Factorii principali care influențează bugetul sunt: starea în care se află apartamentul și lucrările neprevăzute care apar la decopertare, calitatea materialelor și finisajelor dorite și experiența echipelor de execuție. La fel ca în orice alt domeniu, prețul cel mai mic de pe piață înseamnă și calitate slabă și durată mică de viață așa că ai grijă unde alegi să faci compromisuri.
După calculele noastre, bugetul de renovare pornește de la aproximativ 15.000 de euro pentru o garsonieră sau un apartament de 2 camere și crește în funcție de suprafața apartamentului. Pentru o metodă de calcul mai ușoară, poți să consideri un preț de pornire de aproximativ 300 euro/ mp. Acest buget cuprinde toate materialele și finisajele necesare cât și manopera pentru realizarea acestora, împreună cu toate operațiunile. Acestea cuprind aducerea apartamentului la alb, deci la acest buget se vor adauga și costul mobilierului, al corpurilor de iluminat și al decorațiunilor. Un estimat de buget pentru acestea, în funcție de numărul de camere al apartamentului găsești aici (uită-te la rubrica “mobilier”, nu mai trebuie să adaugi și finisajele care au fost cuprinse în bugetul de renovare).
După cum am spus și într-un capitol anterior, recomandăm luarea în calcul a unei suplimentari de 15-20% din bugetul stabilit pentru rezolvarea eventualelor probleme neprevăzute, care sunt destul de frecvente la apartamentele din blocurile vechi.

Concluzie
Acum că știi care sunt etapele de renovare și cam cât ar putea costa aproximativ, ești pregătit să decizi dacă un apartament în bloc vechi este potrivit pentru tine. După cum ai observat, o renovare necesită multă planificare și poate fi generatoare de stres și momente dificile. Dacă simți că nu vei putea să gestionezi renovarea, că nu ai cunoștințele necesare sau că pur și simplu nu ai timp, noi putem oferi clienților noștri un serviciu complet, de la realizarea proiectului pe hârtie până la coordonarea șantierului și mobilarea. Vezi aici mai multe detalii despre serviciul nostru și nu ezita să ne contactezi dacă ai întrebări.